BiH
0

SNP: Pokrenut ćemo inicijativu za izdvajanje RS-a iz nametnute BiH

Sarajevo-x.com
Srpski narodni pokret "Izbor je naš" iz RS-a uputio je otvoreno pismo ambasadorima Francuske, Velike Britanije, Rusije, Njemačke, Japana, Kine i SAD-a povodom najave da će Parlament Kosova proglasiti nezavisnost. SNP u pismu poručuje da će u tom slučaju zatražiti od NSRS-a da proglasi nezavisnom i Republiku Srpsku.

Srpski narodni pokret "Izbor je naš" iz RS-a uputio je otvoreno pismo ambasadorima Francuske, Velike Britanije, Rusije, Njemačke, Japana, Kine i SAD-a u kojem, povodom najave da će albanska nacionalna manjina proglasiti nezavisnost Kosova, naglašava da će isto tražiti i od Narodne Skupštine RS-a.

"Kosovo i Metohija je ugaoni kamen za srpski narod i šta ćemo drugo sa Kosovom nego braniti ga. Mi smo spremni dati svoje živote za ono što je naše - Kosovo, istinu i pravdu. Ali Kosovo može biti i kamen spoticanja ukoliko dođe do priznanja jednostrano proglašenog nezavisnog Kosova. Bio bi to početak kraja sadašnjeg međunarodnog poretka i svijet bi krenuo u neizvjesnost, a Balkan u sukobe. Srpski narod u takvoj situaciji ne bi želio i imao interes da uđe u NATO i Evropsku uniju. Tražio bi alternativu u savezu onih koji ne bi priznali nezavisnost Kosova već podržali pravedno rješavanje srpskog nacionalnog pitanja na Balkanu", stoji u otvorenom pismu SNP-a.

Srpski narodni pokret predlaže, kako ne bi došlo do sukoba, da UN organizuju međunarodnu konferenciju o Balkanu, na kojoj bi se definisalo ko i na osnovu čega ima pravo na samoopredjeljenje i na kojoj teritorijalnoj cjelini.

"Uvidjevši da se na Kosovu podržava albanska nacionalna manjina na samoopredjeljenje, a istorijskom državotvornom srpskom narodu nameću porazi, Pokret je pokrenuo inicijativu za izdvajanje Republike Srpske iz nametnute BiH. Ovo izdvajanje desilo bi se na osnovu referenduma i Pokret je prikupio 50.000 potpisa građana Republike Srpske koji podržavaju takvu inicijativu. Ukoliko albanska manjina proglasi nezavisnost Kosova, zahtijevamo da Narodna skupština Republiku Srpsku proglasi nezavisnom državom", navodi se dalje u pismu.