BiH
5

Snimci sa suđenja pod kontrolom predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso

Klix.ba
Meddžida Kreso (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Meddžida Kreso (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH, odobrit će medijima izdavanje cjelokupnih snimaka sa suđenja samo ako odluči da za to postoji povećan interes javnosti i time se ne ugrožava sudski postupak.

Ovo stoji u izmijenjenom Pravilniku o ostvarivanju pristupa informacijama pod kontrolom Suda BiH, koji se primjenjuje od 7. aprila ove godine.

Iako je navedeno da snimanje i izdavanje cjelokupnih audio/video zapisa odobrava predsjednik Suda BiH, nije pojašnjeno na koji se način utvrđuje “povećan opravdan interes javnosti”.

Sa suđenja za ratne zločine jedino se može dobiti cjelokupni snimak presude. U ostalim slučajevima se izdaje desetominutni snimak, koji je najčešće neupotrebljiv za novinare. Ovakva praksa se primjenjuje već tri godine.

Iz odgovora Suda BiH dostavljenog BIRN-u BiH proizlazi da se interes javnosti utvrđuje na osnovu broja medijskih zahtjeva za izdavanje audio/video zapisa sa traženog ročišta.

Na taj način, Sud BiH je izdao medijima cjelokupni zapis sa ročišta, po prijedlogu Tužilaštva BiH, za određivanje pritvora u koruptivnom slučaju “Azra Miletić i drugi” održanom krajem februara ove godine.

“Izdavanje snimka u predmetu Azra Miletić i dr. nije izuzetak, jer su cjelokupni snimci, zbog opravdanog javnog, ali i medijskog interesa, izdani i u drugim predmetima – Husein Bosnić, Lijanovići, Gibraltar itd.”, saopštio je Sud BiH.

Radi se o suđenjima za terorizam, organizovani kriminal i korupciju. Takva situacija nije sa suđenjima za ratne zločine. BIRN BiH svakodnevno traži snimke sa suđenja, ali dobija samo deset minuta, iako su suđenja, po zakonu, otvorena za javnost.