Olga Kavran
0

"Snimci Ratka Mladića od ranije poznati Hagu"

FENA
Portparol glavnog tužioca Haškog tribunala Olga Kavran potvrdila je u četvrtak da je to tužilaštvo od ranije upoznato sa snimcima Ratka Mladića koje je u srijedu navečer objavila Federalna TV.
  • Tužilaštvo je od ranije upoznato s tim snimcima, rekla je kratko Kavranova Tanjugu.

Ona nije željela da komentira druge pojedinosti o snimcima, koji su, kako tvrdi Federalna TV BiH, autentični i nastali u proteklih 12 godina, zaključno s 2008. godinom, kao i da su mnogi snimljeni u Beogradu.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je u četvrtak da nijedan od snimaka Mladića objavljenih na Federalnoj TV nije mlađi od osam godina.

Ljajić je na pres-konferenciji u Vladi Srbije rekao da su objavljeni snimci dio materijala koji je Srbija Tužilaštvu Haškog tribunala dostavila u martu ove godine i najavio da će Srbija insistirati na tome da se utvrdi kako su ti snimci dospijeli u javnost.

  • Plašim se da je namjera objavljivanja snimaka da se spriječi promjena stava Holandije po pitanju vizne liberalizacije i da se ponovo dovedemo na optuženičku klupu i branimo od optužbi da ne činimo sve što možemo da okončamo saradnju s Haškim tribunalom, kazao je Ljajić.

  • Ne znam kome je stalo da Srbija ne nastavi put ka Evropskoj uniji, ali očito je da neko u dijelu međunarodne zajednice nema baš najbolje namjere, rekao je predsjednik Nacionalnog vijeća za saradnju s Haškim tribunalom.