Španska policija objavila
0

VIDEO / Snimak hapšenja Veselina Vlahovića Batka

Sarajevo-x.com
Na YouTubeu je objavljen snimak hapšenja i sprovođenja "monstruma sa Grbavice" Veselina Vlahovića Batka za kojim su izdate tri međunarodne potjernice, od čega jedna za djelo genocida.

"Monstrum s Grbavice" na snimku na kojem se vidi kako ga sprovode pripadnici specijalne policije, sušta je suprotnost od bahatog nasilnika koji je uz prijetnje i uvrede izvodio ljude iz njihovih stanova i odvodio ih u sigurnu smrt ili zatočeništvo - Batko je na snimku odjeven u sivu vestu i svijetloplavu majicu, smiren je i gotovo da se smješka kameri.

Tužilaštvo BiH tereti ga za teška kaznena djela raznih zločina u sarajevskom naselju Grbavica, odvođenje, ubojstva, zlostavljanja, silovanja nesrpskog stanovništva. Batka po najgorem pamte stanovnici sarajevskog naselja Grbavica koje je, prema brojnim svjedočenjima preživjelih i na osnovu optužbe, tokom 1992. i 1993. godine ubijao, mučio i nečovječno postupao sa civilnim stanovništvom, silovao, uzimao taoce, kolektivno kažnjavao, protuzakonito zatvarao i pljačkao ljude. "Monstrum sa Grbavice“ spominje se i kao čovjek koji je ubio Gorana Čengića, nekadašnjeg člana rukometne reprezentacije SFRJ.