BiH
0

Snijeg uzrokovao probleme u osam opština u BiH

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Obilne snježne padavine su proteklih dana prouzrokovale prekide u snabdijevanju strujom znatnog dijela distributivnog područja banjalučkog preduzeća "Elektrokrajina", prije svega u opštinama Krupa na Uni, Oštra Luka, Kostajnica, Novi Grad, Prijedor, Kozarska Dubica, Bosanska Gradiška i Srbac, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Najkritičnije stanje bilo je na području "Elektrodistribucije" Novi Grad gdje je, usljed obrušavanja stabala opterećenih snijegom na dalekovode došlo do prekida u snabdijevanju električnom energijom na 180 trafostanica na području većine sela opština Novi Grad, Krupe na Uni i Kostajnice.

Sve interventne ekipe "Elektrodistribucije" Novi Grad su u toku današnjeg dana uspjele da uspostave srednjenaponsko snabdijevanje za područje Krupe na Uni i Podgrmeča, što je omogućilo da počne priključivanje kupaca na niskonaponskoj mreži.

Do 17.30 sati bez napona je bilo ukupno oko 80 trafostanica, pri čemu 50-tak na području Podgrmeča i Krupe na Uni, 20 trafostanica na području Svodne i 10 kod Dobrljina.

Na području "Elektrodistribucije" Bosanska Gradiška zaključno prema stanju u 17.30 sati, oko 50 seoskih trafo-područja je bez električne energije zbog rušenja električnih stubova na četiri dalekovoda: Laminci, Trebovljani, Ciglana i Matura, čime su dijelovi mnogih sela ostali bez struje, među kojima su Laminci, Gašnica, Čatrnja, Podgradci, Kozinci i Mačkovac.

Na području "Elektrodistribucije" Kozarska Dubica sinoć je prekinuto snabdijevanje električnom energijom na pet dalekovoda, čime je bez napona ostalo 135 trafo-područja, ali je zahvaljujući intenzivnom angažmanu radnika ovog preduzeća struju dobila većina pogođenih sela, pa je, prema stanju u 17.30 sati, bez napona bilo još oko 50 trafostanica.

Na području "Elektrodistribucije" Prijedor jutros je bez napajanja ostalo 159 trafostanica, da bi cijelodnevnom intervencijom ekipa preduzeća taj broj, zaključno sa 17.30 sati, bio sveden na 40 trafostanica sa oko 2.000 potrošača na području Omašice, Bosnova, Kozina, dijela Ljubije i dijela Resavice.

Na području "Elektrodistribucije" Srbac jutros je oko 120 trafostanica ostalo bez napajanja električnom energijom, odnosno oko dvije trećine ukupnih postrojenja te radne jedinice, da bi intervencijom ekipa na terenu otklonjena većina kvarova, pa je, zaključno sa 17.30 sati, bez električne energije bilo 48 trafostanica uz procjenu da će se do kraja dana taj broj smanjiti na 40 trafostanica sa oko 1.000 potrošača.

Najteži kvarovi su bili u srbačkim selima Kukulje, Kobaši, Lepenica, Kladari i Lilić.

Sve ekipe navedenih elektrodistribucija sutra ujutro nastaviće da otklanjaju kvarove na distributivnim mrežama.

Iz "Elektrokrajine" apeluju da potrošači imaju razumijevanje za trenutno stanje, jer se većina pogođenih područja nalazi na teško pristupačnom šumskom terenu gdje je došlo do obrušavanja stabala na električne stubove, prilikom čega su pucali i betonski stubovi.