BiH
16

Snijeg usporava saobraćaj u BiH

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Snijeg jutros usporava saobraćaj na većini puteva u BiH, a vozačima se skreće pažnja i na opasnost od lavina.

Na području Doboja tokom noći padala je kiša koja se ledi pri dodiru sa tlom, a poledice ima i preko mostova, nadvožnjaka i na prilazima tunelima.

Opasnost od lavina naročito je izražena na magistralnom putu Dobro Polje - Miljevina - Brod na Drini.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske vozače upozoravaju da na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja ima ugaženog snijega i poledice i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina ima odrona zemlje i kamenja.

Regionalni put Ulog - Klanci, preko prevoja Morine, i dalje je neprohodan u dužini od 20 kilometara zbog visokih snježnih smetova.

Dežurne ekipe zimskih službi su na terenu, čiste i posipaju sve kritične dionice, ali niske temperature usporavaju djelovanje posipnih materijala.

Zbog radova će danas od 13:30 do 14:00 sati privremeno biti obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Doboj - Stanić Rijeka.

I dalje je na snazi obustava saobraćaja na dionici magistralnog puta Kostajnica - Bosanska Dubica u mjestu Vrioci. Za vrijeme obustave vozila se preusmjeravaju na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.

Zbog aktiviranog klizišta u mjestu Bočac jednom trakom saobraća se na dionici magistralnog puta od Karanovca prema Ugaru, na granici Republike Srpske i Federacije BiH.

Jednom trakom vozila saobraćaju i na magistralnom putu Zvornik - Drinjača u mjestu Đevanje, te regionalnim putevima Ukrina - Gornja Vijaka, Karanovac - Mitrović.

U Federaciji BiH saobraćaj je obustavljen u Babajićima, na dionici magistralnog puta Simin Han - Kalesija. U funkciji je obilaznica preko Dubrava.

S ciljem povećanja sigurnosti u saobraćaju u RS-u je u toku kampanja "Stop alkoholu na točkovima". Kampanjom se želi utjecati na promjenu stavova kod vozača, posebno mladih, koji u saobraćaju učestvuju pod utjecajem alkohola.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja.