BIHAMK
0

Snijeg usporava odvijanje saobraćaja

FENA
Snijeg koji pada u zapadnoj i jugozapadnoj Bosni otežava i usporava odvijanje saobraćaja.

Posebno izdvajamo putne pravce: Kupres-Šuica-Livno, Prozor-Gornji Vakuf (Makljen), Bosanski Petrovac-Drvar (Oštrelj), Bihać-Srbljani-Cazin, Ripač-Vrtoče, kao i puteve na području Glamoča i Bosanskog Grahova. Dodatne zastoje i poteškoće pričinjavaju vozila koja nemaju adekvatnu zimsku opremu, zbog čega povremeno dolazi do zastoja. Apelujemo na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, kao i da vožnju prilagode trenutnim uvjetima na putu.

U ostalim područjima saobraćaj se odvija po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu, bez vanrednih ograničenja. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke skrećemo pažnju na učestale odrone kamenja na kolovoz.

Na dionici magistralnog puta M-16.4 Novi Travnik-Bugojno (preko Rostova), zbog sanacije klizišta, saobraćaj se odvija naizmjenično-jednom trakom.

Iz BIHAMK-a izdvajaju i ostale putne pravce gdje je, zbog sanacionih radova, izmjenjen režim odvijanja saobraćaja: M-1.8 Šički Brod-Srebrenik (na lokaciji Duboki Potok), Mostara-Čapljina (raskrsnice u Buni i Žitomislićima), Mostar-Široki Brijeg i Mostar-Nevesinje.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja pri prelasku granice. Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj, na GP Izačić zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.