BiH
16

Snijeg u BiH: Povećani vodostaji rijeka i otežano odvijajanje saobraćaja

Piše: Š. B.
U Bosni i Hercegovini od sinoć padaju kiša i snijeg koji su izazvali brojne probleme na cestama i saobraćajne nesreće, a povećani su i vodostaji rijeka.

U BiH je jutros pretežno oblačno vrijeme praćeno kišom ili snijegom, a predviđa se kako će se padavine zadržati uglavnom u prvom djelu dana. Prema podacima iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda tokom dana slijedi razvedravanje, a temperature će se kretati od 2 do 8 stepeni, na jugu od 11 do 16 stepeni celzija.

Padavine su jutros uslovile sporije odvijanje saobraćaja na putevima u BiH. Ceste su, naročito u višim i planinskim predjelima, prekrivene snijegom te mjestimično, zbog niskih temperatura, poledicom.

Foto: BIHAMK
Foto: BIHAMK

Na dionici magistralnog puta M-17 jutros je saobraćaj u blizini tunela Karaula bio obustavljen zbog popriječenog teretnog vozila, a slična situacija je trenutno i u mjestu Krivojevići na dionici magistralnog puta M-18 Sarajevo-Olovo, gdje se saobraćaj odvija usporeno.

Na dionicama u nižim predjelima ceste su mokre te iz BIHAMK-a savjetuju vozačima da na put ne kreću bez zimske opreme, da voze oprezno i vožnju prilagode uslovima na putu.

Foto: BIHAMK
Foto: BIHAMK

Sinoć je na području Goražda došlo do izlijevanja rijeke Drine te plavljenja priobalnih područja.

Vodostaj rijeke Drine i dalje je visok, ali stagnira, odnosno opada. Nakon jučerašnjih 205 centimetara, vodostaj Drine danas iznosi 179 centimetara i polako opada.

Vodostaji ostalih rijeka na području BiH u blagom su porastu, ali opasnosti od izlijevanja iz korita nema.