BiH
89

Snijeg prekrio gradske ulice, otežan saobraćaj na putevima u BiH

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Usljed snježnih padavina, saobraćaj se na putevima u BiH jutros odvija otežano i usporeno.

Snijeg slabog do umjerenog inteziteta pada u većem djelu BiH, a u višim planinskim predjelima zadržava se na cestama. Zbog niskih jutarnjih temperatura u nižim područjima kao i na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, mostovima i prilazima tunelima upozorava se na poledicu na cestama.

Ekipe putne službe intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno, a vozači se savjetuju da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnim uslovima i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Do daljnjeg je, zbog aktiviranja klizišta, obustavljen saobraćaj na dionici magistralnog puta M-4 Simin Han-Kalesija (u Babajićima). U funkciji je obilaznica preko Dubrava.

Do kraćih zastoja dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije.

Na graničnim prijelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Podsjećamo, za današnji dan je meteoalarm izdao narandžasto upozorenje koje se odnosi na očekivane obilnije padavine praćene jakim udarima vjetra. Očekivana količina padavina je od 40 do 60, lokalno i iznad 60 litara po metru kvadratnom, a udari vjetra oko 60 km/h. Očekivana visina novog snježnog pokrivača u većem dijelu Bosne je od 5 do 10 centimetara. U višim područjima od 10 do 20, a na planinama iznad 20 centimetara.