Iznenađenja
0

Snijeg pada zimi

Sarajevo-x.com
Nevjerovatno je koliko se često kod nas nadležne službe za održavanje puteva iznenade kada u vrijeme kada obično i treba, snijeg počne padati i izazove opšti haos. Kao da se nikad prije nije dešavalo da snijeg padne baš u zimskim mjesecima. Pa tako, oni iznenađeni a mi zatrpani zbog njihovog iznenađenja. A, mi njih plaćamo. Za šta? Za iznenađenje, naravno.

Piše: Asim Bešlija

Evo još nije ali samo što nije. Zima kuca na naša vrata a prve pahuljice već stidljivo provijavaju ispod naših prozora. Kada sjedite u toplom domu i posmatrate kroz prozor, uzbudljivo i romantično. A, ako imate automobil koji po tom snjegu morate voziti u Bosni i Hercegovini, van urbanih sredina, jadna vam majka. Mnogi koji dosta putuju znaće vrlo dobro o čemu se radi.

No, povod za ovu priču jeste prvi ovogodišnji snijeg koji je autor teksta doživio na jednom planinskom prevoju naše zemlje gdje je zimska služba, očito, bila iznenađena da će snijeg pasti, da kad napada, biće ugažen automobilskim točkovima i tako stvoriti problem u saobraćaju. Tako se i desilo po ko zna koji put. Kolone na uzbrdici, kolone na nizbrdici. Na radiju kažu da su ekipe putne operative na terenu a vi koji na terenu zaglaviste u snijegu, nigdje ne viđoste te putne operative. Snijeg ugažen, grtalica nijednom nije prošla, nije posuta so, ili ukratko – ništa nije urađeno. Džaba vam sva zimska oprema ako u svakom slučaju možete zaglaviti ili se otklizati niz neku liticu jer je snijeg, gle čuda, još jedno od zimskih iznenađenja.

Jedne zime, na službenom putovanju prema Krajini, na radiju su javljali kako snijeg pada intenzivno ali da su ekipe putne operative na terenu i da se on čisti sa puteva. Kada je vrli putnik stigao na prevoj Komar, negdje oko podneva, osim zaglavljenih kamiona i shodno tome stvorenih kolona, nije bilo ničega drugog. Vrli putnik nazove BIHAMK da kaže da je to što javljaju na radiju čista laž, a oni mu odgovore da su to informacije koje oni dobijaju sa terena. Dakle, možete im vjerovati sve dok ne dođete na teren i ne zgalavite se, a nakon toga uvidjećete koliko ste prevareni rubrikom 'stanje na putevima'. I nakon što je taj naš putnik nekako prešao Komar, spustio se u dolinu, dakle, negdje oko13 sati, susreo je na izlazu iz Donjeg Vakufa grtalicu koja je tek krenula u čišćenje a nominalno, prema radio izvještaju, bila je na terenu. I onda naravno pomisli na mnoge pogrdne riječi i na to šta bi se to desilo da smo kojim slučajem neka zemlja Evropske unije.

Nečišćenje nam je nekako postalo stil života, zatrpanost zaštitni znak, i niko se ne žali i pogotovo ne pita gdje su nestale te pare koje dajemo za održavanje naših puteva koji su sve samo ne održavani. A, te pare, ne zaboravite, mjere se milionima poreskih doprinosa koji se negdje tamo istope. Na kraju, kakva je to pomoć na cesti koju mi dobijemo kada nas snijega zatrpa? Očito onu koja se zove 'šuti i trpi'. Inače, šta raditi kad zaglaviš a grtalice nigdje na vidiku.

No, vjerovatno je mnogo smješnije i žalosnije kako se može desiti da u velikim gradovima snijeg iznenadi čistače ulica. Oni koji žive u Sarajevu, ili ga posjećuju tokom zime, mogli su se uvjeriti u to tokom niza proteklih godina kako zimska služba redovno biva iznenađena snijegom. Kao da nema niti vremenske prognoze ili kao da svi spavaju u dubokom zimskom snu, pored velikog kamina, dok napolju počinju lelujati bijele pahuljice a da oni to ne primjete. Reklo bi se, iznenađenjima nigdje kraja, a pogotovo onome da se godišnja doba ipak mijenjaju.

A, možda su ipak u pravu. Po devizom 'kod kuće je najbolje', razgrnite zavjese i podignite roletne, te uživajte u bjelini koja vas okružuje. Tek ako zagusti sa zatrpavanjem, nazovite ove iznenađene da pitate dokle su sa čišćenjem.