BiH
5

Snijeg pada u većem dijelu BiH, saobraćaj otežan i usporen

Klix.ba
Snijeg od jutros pada u većem dijelu Bosne i Hercegovine, zbog čega se saobraćaj odvija otežano. Vozačima se savjetuje da vožnju prilagode uslovima i voze sporije, a ekipe zimske službe već su na terenu i rade na raščišćavanju snijega kojeg u višim predjelima na kolovozu ima i do pet centimetara.

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. Na krajnjem jugu pada slaba kiša, a u ostalim područjima susnježica i snijeg.

Najhladnije je jutros bilo u Ivan-Sedlu gdje je izmjerena temperatura zraka iznosila minus osam stepeni, zatim na Bjelašnici minus sedam, dok je u Sarajevu i Bugojnu bilo minus šest, Goraždu, Sanskom Mostu i Gradačcu minus pet, Zenici, Drvaru, Doboju, Bihaću, Tuzli i Banjoj Luci je bilo minus četiri, a "najtoplije" jutro je bilo u Stocu i Neumu gdje je temperatura zraka iznosila četiri stepena Celzija.

Danas će u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme sa padavinama, saopćeno je iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH. Na krajnjem jugu Hercegovine kiša, a u ostalim područjima susnježica i snijeg. Najmanje padavina se očekuje na sjeveroistoku BiH. Dnevne temperature iznosit će od minus 5 do 0 stepeni, a na jugu zemlje od tri do sedam stepeni Celzija.

U Sarajevu se očekuje oblačno vrijeme sa snijegom. Iz KJKP Rad portalu Klix.ba su kazali da ekipe zimske službe izlaze na teren i specijalnim vozilima čiste snijeg na saobraćajnicama prvog i drugog prioriteta, odnosno na ulicama kojima se odvija gradski prijevoz.

"Nastojat ćemo na teren poslati što veći broj vozila. Već sada su ekipe zimske službe na terenu, a izaći će ih još kako bi čistili snijeg i spriječili poledicu. Situacija je komplikovanija u padinskim dijelovima gdje ima više snijega, a ulice su uske i sa velikim nagibom. No i u tim ulicama su naša specijalna vozila i vrši se razgrtanje snijega", kazao je Ahmed Đipa, glasnogovornik KJKP Rad.

On je istakao da je snijeg suh, a temperature ispod nule te posipni materijal slabije djeluje.

"Vozači se moraju prilagoditi uslovima na putu, voziti sporije, održavati rastojanje, a zakonska je obaveza korištenje zimske opreme", istakao je Đipa.

Oblačno vrijeme sa snijegom očekuje se i u narednim danima zbog čega je biometeorološka prognoza nepovoljna. Zahlađenje praćeno padavinama i dalje će stvarati probleme osjetljivim osobama. Neophodno je umanjiti aktivnosti, reducirati boravak na otvorenom, te povesti računa o primjerenom odijevanju i zaštiti od niskih temperatura.