BiH
158

Snijeg na planinama intenzivno pada, ljubitelji skijanja će za vikend uživati

Piše: E.S.H.
Bjelašnica jutros
Bjelašnica jutros
Bosanskohercegovačke planine je prekrio bijeli pokrivač, a na radost mnogih, snijeg nastavlja intenzivno padati.

Na Bjelašnici ima 10 centimetara snijega, a radnici preduzeća ZOI'84 rade kako bi se osigurali uslovi za skijanje.

Dragan Mijić, rukovodilac za prodaju i marketing hotela "Maršal" nam je rekao da je put očišćen i da svi koji su danas na Bjelašnici uživaju.

"Danas je prelijepo, snijeg napokon pada. Svi smo spremni i mislimo da bi skijanja trebalo biti za vikend. Dovoljno je da napada 20-30 centimetara i skijanja će biti", rekao je Mijić za Klix.ba. Dodaje da se ljudi već interesuju za vikend, te da intenzivno zovu sa pitanjem da li će biti uslova za uživanje na skijama.

Iz press službe preduzeća ZOI'84 su nam rekli da radnici rade na aktivnostima da se osniježi jedan dio staze, kako bi se što prije stavio u funkciju lift BX. Uključeni su topovi za vještačko osnježivanje i velika je mogućnost da će tokom vikenda biti uključen jedan ski-lift.

"Visina snijega na Babinom Dolu je pet centimetara, a temperatura je minus 4. Na vrhu Bjelašnice snijega ima oko 10 centimetara, a temperatura je minus 10. Važno je da snijeg i dalje pada", rekli su nam u Službi za odnose s javnošću preduzeća ZOI'84.

Zimska sezona na Vlašiću je zvanično otvorena prošlog vikenda, a snijega nije bilo. Snijeg danas pada, gostiju je pred Novu godinu sve više, a najava ima iz cijele zemlje, ali i regiona.

Vlašić (Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Vlašić (Foto: Čitatelj/Klix.ba)

"Temperatura je minus jedan stepen, snijega ima oko 10 centimetara i svi su sretni. Gosti su tu i čekaju da stanu na skije", rekao je za Klix.ba Sead Deljkić iz hotela Pahuljica.

Na Jahorini je visina snježnog pokrivača oko 20 centimetara. Olimpijski centar Jahorina ulaže maksimalne napore da proizvede vještački snijeg.

"Najrealnije je očekivati da će staza Skočine biti u potpunosti prekrivena snijegom i da bi na njoj moglo početi skijanje. Staza Rajska dolina i staza Poljice bi trebale biti u funkciji", rekla nam je Ivana Lizdek, stručna saradnica za odnose s javnošću Olimpijskog centra Jahorina.

Na Jahorini je trenutno temperatura minus sedam stepeni. Kakvo je trenutno stanje na planinama, možete pratiti na portalu Ski.ba.