BiH
0

Snijeg izazvao kolaps u saobraćaju širom BiH

NINA
Zbog jakih snježnih padavina jučer od 12.20 sati u prekidu je odvijanje prometa na području Bradine, na magistralnoj cesti Sarajevo - Konjic, gdje su upućena vozila službi za održavanje saobraćaja, potvrđeno je za agenciju NINA iz Informativnog centra BiHAMK-a.

Zbog intenzivnih snježnih padavina od 9.30 sati u prekidu je i saobraćaj na magistralnoj cesti Livno - Kupres, a od 10.05 sati i na dionici Bugojno - Kupres, preko prijevoja Koprivnica. Vidljivost je na mnogim cestovnim pravcima smanjena, a snijeg se zadržava na kolnicima.

"Upozoravamo vozače da voze maksimalno oprezno i da na putovanja ne kreću bez veće potrebe, a ako ipak putuju, neka obavezno ponesu zimsku opremu. Posebno je otežano odvijanje saobraćaja u višim predjelima gdje je za teretna vozila obavezna upotreba lanaca", kazala je dežurna djelatnica u Informativnom centru BiHAMK-a Ksenija Selimović.

Kao najkritičnija izdvojena su područja Borje na cestovnom pravcu Teslić - Kotor Varoš, Čemerno na putnom pravcu Gacko. Tjentište, Mlinište na cesti Mrkonjić Grad - Glamoč, cestovne pravce od Sarajeva prema Foči i Tuzli, te ceste od Bosanskog Petrovca prema Bihaću i Bosanskom Grahovu. Na pojedinim cestovnim pravcima puše jak vjetar koji, stvarajući smetove, dodatno otežava odvijanje saobraćaja.

Zabilježen je pojačan saobraćaj vozila posebno na izlazu iz BiH, a trenutno se na graničnom prelazu Bosanski Brod čeka oko 15 minuta, a na graničnom prijelazu Orašje oko 30 minuta, potvrđeno je iz BiHAMK-a.