Pogoršanje vremena
0

Snijeg će ponovo padati večeras, na jugu kiša i susnježica

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Nakon kratke stabilizacije vremena, meteorolozi za danas najavljuju postepeno naoblačenje sa sjevera, a za večeras snijeg, dok će na jugu BiH padati kiša i susnježica.

Prema najavama meteorologa, u Sarajevu će prijepodne biti umjereno oblačno, a poslijepodno oblačno vrijeme. Tokom noći se očekuju nove snježne padavine. Najviša dnevna temperatura bit će -2 stepena.

Visina snijega u 7.00 sati: Bjelašnica 248 centimetara, Nevesinje 172, Ivan-sedlo 150, Han-Pijesak 123, Gacko 105, Kupres 95, Sarajevo i Sokolac 74, Mostar 69, Srebrenica 61, Gradačac 58, Bugojno 52, Bihać i Zvornik 38, Gradiška 37, Sanski Most i Tuzla 34, Goražde 33, Bijeljina 32, Doboj, Jajce i Zenica 31, Banja Luka 30, Višegrad 28, Čapljina 26, Neum 22, Stolac 19 i Trebinje 9.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati: Sokolac -26 stepeni, Drvar -23, Bugojno i Kupres -21, Livno -20, Jajce -19, Zenica i Sanski Most -18, Tuzla i Ivan-sedlo -16, Sarajevo, Srebrenica i Bjelašnica -15, Doboj -14, Banja Luka -13, Bihać i Stolac -12, Bijeljina, Goražde, Čapljina i Zvornik -11, Gradačac i Trebinje -8, Mostar -6 i Neum -5.

Zbog snježnih nanosa je u prekidu saobraćaj na regionalnim pravcima Tomislavgrad -Prozor i Jablanica - Posušje. Zbog poledice na cesti, u prekidu je saobraćaj za teretna vozila na putnom pravcu Mostar - Buna - Stolac.

Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preko Romanije obavezna je upotreba lanaca.

Dionica M-20 Gacko - Tjentište (preko prijevoja Čemerno) je prohodna za vozila do 3,5 tone. Na pojedinim dionicama cesta je sužena, pa je mimoilaženje otežano. Na ovoj dionici postoji i opasnost od lavina i smetova.

Zbog ugaženog snijega ili leda i u ostalim područjima se saobraća otežano i usporeno, posebno na području Hercegovine i jugozapadne Bosne. Ekipe putne operative intervenišu na svim putnim pravcima.

Zbog problema u odvijanju saobraćaja, koji se javljaju na svim magistralnim i drugim putnim pravcima u FBiH (a posebno u Kantonu Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10) Federalni štab Civilne zaštite je donio novu naredbu kojom se svim kantonalnim MUP-ovima naređuje da, u saradnji sa kantonalnim štabovima CZ, organizuju nesmetan saobraćaj svim motornim vozilima uz punu kontrolu saobraćaja od nadležnih policijskih uprava, prema uslovima na terenu, konvojima ili na drugi način.

Vozila sa prikolicom i šlepere, dok traju zimski uslovi, na planinskim prijevojima po mogućnosti preusmjeravati na manje ugrožene putne pravce ili uz policijsku pratnju puštati u manjim konvojima.

Privremeno je zabranjeno saobraćanje teretnih i priključnih vozila ukupne mase iznad 3,5 t i autobusa na magistralnim putevima M-18 Brod na Drini - Kula i M-20 Brod na Drini - Gacko. Zabrani ne podliježu vozila kojim se vrši prijevoz hrane, energenata (nafta, naftni derivati, lož-ulje, ugalj), lijekova i medicinske opreme, a koja mogu saobraćati uz policijsku pratnju.

Za saobraćaj su zatvoreni granični prijelazi Deleuša i Hum (zatvoreno sa crnogorske strane). Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj i Crnoj Gori za teretna vozila sa prikolicom i šlepere su zatvoreni granični prijelazi Doljani i Klobuk. Na ostalim graničnim prijelazima saobraća se bez dužih zastoja, saopćeno je iz BIHAMK-a.