BiH
0

SNDS: Reforma policije propala zbog zahtjeva za ukidanje policije RS-a

FENA
Najviši predstavnici SNSD-a, Milorad Dodik, Nebojša Radmanović, Nikola Špirić i Igor Radojičić konstatirali su danas da su pregovori o reformi policije u ovoj fazi završeni bez dogovora, jer se jedino insistiralo na ukidanju policije RS-a, a ne na postizanju sporazuma, te odbacili bilo kakvu mogućnost sankcioniranja od strane OHR-a jer je ta reforma evropsko, a ne dejtonsko pitanje.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je na zajedničkoj press konferenciji naveo da ovo nije kraj reforme policije, da će se o njoj još razgovarati, ali je naglasio da SNSD neće promijeniti svoj stav da mora opstati entitetska policija.

"Tražimo jedino da se poštuje ustav, a odjednom se u BiH ustavno ponašanje proglašava kao nešto što nije u redu, što je presedan i apsurd", tvrdi Dodik odbacivši bilo kakvu mogućnost eventulanog sankcioniranja, kažnjavanja ili nametanja rješenja, koja ne bi, kako je naveo, bila prihvaćena ni od Skupštine ni Vlade RS-a.

"Ići ćemo i na izjašnjavanje naroda ukoliko nekome padne na pamet da to nametne", upozorio je Dodik.

On je dodao da se ne prihvata "politika štapa ili šargarepe", te da SNSD nudi da se policija u BiH uredi u skladu sa najvišom evropskom praksom.

Dodik je naglasio i da SNSD zastupa stav građana RS-a da mora opstati policija RS-a i po cijenu Evrope, gdje neće ići "poniženi i obeshrabreni, jer RS u okviru dejtonske BiH nije remetilački faktor, već ima stabilne institucije koje funkcioniraju".

Predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović je na zajedničkoj pres-konferenciji kazao da to što nije postignut dogovor o ovoj reformi znači i da pravimo korak unazad na putu ka Evropskoj uniji, ali da predstavnici SNSD-a nisu mogli prihvatiti reformu koja je na štetu RS-a i njene policije.

Radmanović je, međutim, optužio bivšeg visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna da je sam utvrdio tri evropska principa, te da od tada nastaju problemi u BiH jer je dato obećanje političarima iz Sarajeva da će biti ukinuta policija RS-a, što predstavnici RS-a "nisu mogli dozvoliti".

On je naveo da prijedlog koji su inicirale hrvatske stranke nije prihvatio niko od političkih partija, te da nije istina da ga je podržao i lider Stranke za BiH Haris Silajdžić.

Član Glavnog odbora SNSD-a Nikola Špirić je konstatirao da se u proteklom periodu nije vodila reforma policije i radilo na putu BiH ka Evropi, već se "vodila inat-politika, koja BiH ne vodi ka Briselu i Vašingtonu".

Špirić je kazao da iz svega ovoga treba izvući pouku da je ustav "svetinja u svakoj zemlji i iako nije idealan, do njegovih promjena niko nema pravo da prihvati nešto što je izvanustavno".

Naveo je da to mnogi u BiH nisu razumjeli "jer podrazumijevaju da je reforma ustava ukidanje RS-a, a reforma policije ukidanje policije RS-a", navodeći da je to glavni razlog zašto je reforma policije u BiH imala ovakav rezultat.

On je kazao da bi bilo dobro da se institucije i kod nas pišu velikim slovima, te naveo da se pregovorima o reformi policije treba vratiti iskreno.

Član Glavnog odbora SNSD-a Igor Radojičić je naveo da međunarodna zajednica snosi veliki dio odgvornosti za činjenicu da jučer nije postignut dogovor o reformi policije, jer "nije shvatila ono što je bilo postignuto, već su počeli da nude nove papire".

On je naveo da je međunarodna zajednica pogrešno procijenila domet sporazuma o policiji lidera SNSD-a i Stranke za BiH, koji je jedini sporazum te vrste koji je postignut između domaćih lidera u zadnje dvije i po godine.