Gregorian u posjeti SAD-u
0

Snažna politička podrška za Bosnu i Hercegovinu

FENA
Foto: Daylife.com
Foto: Daylife.com
Tokom boravka u Washingtonu, prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Distrikt Brčko Raffi Gregorian sastao se sa senatorima i kongresmenima SAD-a.

Prvi zamjenik Gregorian prenio je procjenu visokog predstavnika u vezi sa trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini, kao i njegovu podršku inicijativama pred Kongresom SAD-a koje bi olakšale evroatlantske aspiracije Bosne i Hercegovine.

Kao supervizor za Distrikt Brčko, Gregorian je također izvijestio i ambasadora Robertsa Owena, predsjednika Arbitražnog tribunala za Brčko, o tome kako odbijanje jednog od entiteta da ispuni svoje obaveze iz Konačne arbitražne odluke utiče na napore za okončanje supervizije.

Što se tiče susreta sa članovima Senata, prošle sedmice se sastao sa senatorima Johnom Kerryjem i Richardom Lugarom iz Komiteta za vanjske odnose, senatorom Benjaminom Cardinom, predsjedavajućim Helsinškog komiteta SAD, koji je također član Komiteta za vanjske odnose, Jackom Reedom iz Komiteta za oružane snage, te sa ključnim službenicima Senata.

Što se tiče susreta sa članovima Doma, Gregorian se sastao sa zastupnikom Russom Carnahanom, članom Komiteta Zastupničkog doma za vanjske odnose i suosnivačem Kongresnog kluba za BiH, zastupnicom Nitom Lowey, koja radi na pitanjima vanjskih operacija, obavještajne djelatnosti i unutrašnje sigurnosti za Komitet Zastupničkog doma za aproprijacije, zastupnikom Chrisom Carneyem iz Komiteta za unutrašnju sigurnost i većinskim i manjinskim predstavnicima Komiteta Doma za vanjske poslove.

U zaključku ove runde razgovora u Washingtonu, prvi zamjenik visokog predstavnika naveo je da postoji snažna dvostranačka podrška za Bosnu i Hercegovinu i da su senatori, kongresmeni i njihovo osoblje dobro informirani i upoznati sa stvarnom situacijom u Bosni i Hercegovini.

Prvi zamjenik Gregorian je izjavio da su “kongresmeni bili usredotočeni na održanje mira, očuvanje do sada postignutog, te na ponovno uspostavljanje onog istog zamaha prema NATO-u i EU koji su pokazivale prethodne vlade”.

Oni su naglasili da “međunarodna zajednica treba osigurati da se njena mirotvorna misija u Bosni i Hercegovini može zaključiti na način koji će donijeti trajan mir”, rekao je Gregorian, saopćeno je iz OHR-a.