Franco Frattini
0

"Snažna podrška Italije putu BiH prema EU i NATO-u"

FENA
Franco Frattini (Foto: AFP)
Franco Frattini (Foto: AFP)
BiH je ispunila sve uvjete za odobravanje bezviznog režima i ono što Italija želi jeste da to objavimo prije ljetnog odmora, odnosno na konferenciji 2. juna u Sarajevu, izjavio je danas u Sarajevu ministar vanjskih poslova Italije Franco Fratini.

Nakon susreta sa članovima Predsjedništva BiH, Fratini je potvrdio da Italija snažno podržava put BiH prema EU i NATO-u.

Izrazio je očekivanje da će prije 23. aprila, kada će u Talinu biti održan sastanak NATO-a, iz BiH stići, kako je rekao, dva vrlo važna politička signala u vezi s ispunjavanjem obaveza za prijem u Akcioni plan za članstvo (MAP).

Prvi se odnosi na spremnost naše zemlje za upućivanje vojnika u misiju u Afganistan, a u drugi je u vezi s uništavanjem dijela vojne opreme, municije i lakog naoružanja.

"U vrlo kratko vrijeme ne mogu se donijeti konkretne odluke, ali smo razgovarali o političkoj volji, odnosno signalu prije sastanka u Talinu", istaknuo je italijanski ministar vanjskih poslova.

Ustvrdio je da je Italija spremna ojačati bilateralne odnose s našom zemljom, a u tom kontekstu je podržao izradu sporazuma između dvije države o zaštiti stranih ulaganja i izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

"Ovo će sigurno dalje ohrabiti italijanske investitore koji su zainteresirani za sektor proizvodnje električne energije, odnosno obnovljive izvore energije", kazao je Fratini.

Najavio je da će Italija, kao signal prijateljstva, razmotriti odluku da državljanima BiH koji su u Italiji budu priznate vozačke dozvole.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izrazio je zadovoljstvo zbog sastanka s ministrom vanjskih poslova Italije, koji se snažno zalaže za proširenje EU na zapadni Balkan.

Ustvrdio je da su članovi Predsjedništva BiH na sastanku iskazali jedinstveno uvjerenje za put BiH prema evropskim i evroatlantskim integracijama te da su u vezi s tim dobili ohrabrujuće signale.

U razgovoru o odobravanju bezviznog režima za građane BiH, Radmanović također tvrdi da su od ministra Fratinija "dobili ohrabrujuću vijest".