Kanton Sarajevo
0

Snabdjevanje prirodnim gasom uredno

FENA
Snabdjevanje Kantona Sarajevo prirodnim gasom je uredno, potvrdio je Feni portparol KJKP "Sarajevogas" Adis Salkić.

Komentirajući pitanje u vezi sa spekulacijama o tome kako bi se gasni spor između Rusije i Ukrajine mogao reflektirati na isporuke ovog energenta, Salkić je kazao kako iz BH-Gasa zasad nema niikakvih informacija u vezi s tim.

Dodao je kako podaci Mjernog centra u Butilima pokazuju da su dotok i pritisak prirodnog gasa u Kanton Sarajevo u utvrđenim granicama, te da nema naznaka da bi moglo doći do poremećaja u tom pogledu.

Istovremeno, iz Sarajevogasa izražavaju očekivanje da će se i nadalje osigurati kontinuirana isporuka raspoloživih količina prirodnog gasa, te da će stanje u tom pogledu ostati stabilno.

Nakon najnovijeg spora Rusije i Ukrajine, odnosno nakon što je ruski Gazprom 1. januara prekinuo isporuke gasa Ukrajini zbog ukrajinskog duga i neuspjeha pregovora o cijeni plina za 2009., nekoliko je evropskih zemalja izvijestilo o smanjenju isporuka ruskog gasa.

Tako su energetske tvrtke u Bugarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Mađarskoj saopćile da su zabilježile pad isporuke iako glavni gasovod, koji prolazi kroz Češku do Njemačke, normalno radi.