BiH
0

Smlatić tvrdi da ima podršku za premijersku fotelju u USK, Lipovača računa na Klub Srba

Piše: E. Gorinjac
Hamdija Lipovača
Hamdija Lipovača
Aktuelni premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača (SDP) bi uskoro mogao dobiti zamjenu, tako tvrdi suprotni tabor, koji predvodi SDA i koji ima većinu u Skupštini. Kandidat koji se najčešće spominje je Šefik Smlatić, bivši ministar unutarnjih poslova. S druge strane kažu kako to neće ići baš tako glatko.

Svoju kandidaturu je na neki način potvrdio i Smlatić u izjavi za Klix.ba. Kantonalni izvršni odbor SDA je jednoglasno podržao njega kao kandidata za premijersko mjesto.

"Imam tu podršku u kontekstu da je SDA stranka koja u Skupštini ima jednu trećinu mandata, ostalo je na partnerima da to prihvate. Mislim da ne bi trebalo biti većih problema i to su činjenice", kaže Smlatić.

U Skupštini Unsko-sanskog kantona, odnedavno, nakon posljednje sjednice koja je bila prvenstveno poraz civiliziranog ponašanja, postoji nova većina koju čini 10 zastupnika SDA, dva iz Demokratske fronte i po dva iz dva krila DNZ-a, ukupno njih 16.

Većina za Lipovačinu smjenu postoji, a ono što Smlatić u ovom trenutku ima je podrška SDA-ovih 10 zastupnika i dva iz DF-a, kao i moguća dva glasa iz jednog dijela DNZ-a, dok bi prema nekim informacijama Ismet Dolić i Muhamed Škrgić glasali protiv Smlatićevog imenovanja, što je u tom slučaju 14 glasova.

"Možda imamo i 18 glasova"

"Još nismo ušli tu fazu razgovora s partnerima i to kako bi DNZ glasao bi bila neka moja improvizacija, tako da o tome ne bih govorio. Smatram da će partneri podržati prijedlog najjače stranke, sad kako će se druge pozicije podijeliti u to ne ulazim", kaže Smlatić.

U većinskom taboru kažu kako će vjerovatno imati i podršku dva zastupnika iz SBB-a te bi u tom slučaju za izglasavanje nepovjerenja Vladi vjerovatno bilo 18 glasova, ukoliko bi Dolić i Škrgić bili protiv Smlatićevog imenovanja, većina, da se nagovijestiti, opet ima 16 glasova, prema njihovoj računici.

Šefik Smlatić
Šefik Smlatić

"Zadovoljan sam što iza mene stoji stranka, vrh stranke i ako oni kažu da ja radim nešto drugo, da ne budem premijer, ja ću to ispoštovati. To jeste funkcija koja je za mene izazov, ali nisam time opterećen", kaže ovaj novopečeni SDA-ovac koji je prije tri mjeseca iz stranke Radom za boljitak prešao u SDA.

Smlatić trenutno radi kao savjetnik svog stranačkog kolege, bihaćkog načelnika Emdžada Galijaševića.

"Lipovača je mene razriješio jer je uzeo svu vlast u svoje ruke, a nije me razriješila Skupština. Ja sam i dalje de jure ministar, ali de facto nisam. Savjetnik jesam, jer je bilo i realno za očekivati da mi načelnik izađe ususret jer sam bio došao do toga da nemam čime finansirati djecu na fakultetu", dodaje Smlatić, objašnjavajući kako se našao na trenutnom radnom mjestu.

Iako je kao bivši ministar imao pravo na plaću još godinu dana ili pravo na takozvani "bijeli hljeb", nije na vrijeme podnio takav zahtjev.

Ima i drugih kandidata

No, vratimo se mogućim smjenama u Vladi. Kao kandidati za premijera spominju se još i Smail Toromanović (SDA), također savjetnik bihaćkog načelnika, a u premijersku fotelju bi i Rifat Dolić, tvrde upućeni.

Tu priča ne završava, jer u slučaju izglasavanja nepovjerenja Vladi i imenovanja nove, postoji mogućnost da Klub Srba pokrene mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Lipovača je u razgovoru za Klix.ba kazao da ne spori pravo 16 ljudi u Skupštini da razriješe Vladu.

"Ono na čemu ću insistirati do kraja, štiteći ustavni poredak, je da ću tražiti poštivanje Ustava, zakona i procedura. Ukoliko pri razrješenju Vlade Klub Srba povuče vitalni nacionalni interes čekat ću odluku Ustavnog suda po tom osnovu i učinit ću sve da ne dopustim jedno siledžijsko, kabadahijsko i neustavno preuzimanje institucija kakvo smo imali priliku vidjeti na Skupštini", kaže Lipovača.

Obrazlažući kako je tu ugrožen vitalni nacionalni interes Srba, Lipovača dodaje da Ustav propisuje da svaki klub naroda može pokrenuti taj mehanizam u kontekstu bilo kojeg akta za koji smatra da ga ugrožava.

"U konkretnom slučaju, Klub Srba u Skupštini je pokrenuo vitalni nacionalni interes (zbog smjene predsjedavajućeg Admira Hadžipašića op. a.), a ova nova, na silu zasnovana većina, smatra da se njihove odluke trebaju sprovoditi, a da se Klub Srba žali paralelno Ustavnom sudu. U čemu je onda smisao suspenzivnog dejstva vitalnog nacionalnog interesa", kaže Lipovača dodajući da nije ovlašten da govori koji je interes Srba u ovom slučaju, ali da je možda identičan onom kojim SDA "drži u blokadi Federalnu vladu".