BiH
19

Smjene i ostavke u HDZ 1990: Ne žele da ih Božo Ljubić predstavlja u HNS-u

Piše: E. G.
Foto: HDZ 1990
Foto: HDZ 1990
U HDZ-u 1990 u protekla dva dana je bilo burno. Ostavke i smjene pljuštale su na sve strane. Na današnjoj sjednici Predsjedništva stranke i sjednici Glavnog odbora u Usori, donesene su odluke o smjenama i imenovanjima u stranci.

Još jučer je Slaven Raguž, dotadašnji predsjednik mostarskog Gradskog odbor HDZ-a 1990. podnio ostavku na tu dužnost i zatražio iščlanjenje iz stranke, a danas je Predsjedništvo devedesetke donijelo odluku da ga izbace iz stranke zbog, kako je rečeno, teže povrede Statuta HDZ-a 1990, rada u suprotnosti s programom i zbog grubog kršenja etičkog kodeksa stranke.

Osim toga, raspušten je i mostarski Glavni odbor te donesena odluka o održavanju izborne skupštine za mostarski ogranak stranke.

Predsjedništvo HDZ-a 1990 je donijelo odluku i da uskrati mandat Boži Ljubiću za predstavljanje stranke u Glavnom vijeću Hrvatskog narodnog sabora. U stranci smatraju da on nije poštovao odluke donesene na tijelima HDZ-a 1990.

''Bilo bi časno mandat vratiti stranci, jer je taj mandat dobio kao predsjednik HDZ-a 1990. Ova odluka je u direktnom interesu ozdravljenja odnosa u HNS-u'', navodi se u saopćenju stranke.

Predjedništvo je, također, odlučilo pokrenuti disciplinski postupak protiv Damira Ljubića, zbog javnih istupanja koji se kose sa stavovima Glavnog odbora i predsjedništva stranke.

Dojučerašnji predsjednik mostarskog Glavnog odbora Slaven Raguž za Klix.ba kaže da nije bilo potrebe da Predsjedništvo stranke donosi odluku o tome da ga izbaci iz HDZ-a 1990, jer je sam odlučio napustiti stranku.

"Nisam bio danas u Usori, ne znam kakve su diskusije bile. Razlog moje ostavke u stranci su izmjene Statuta stranke koje su danas usvojene na Glavnom odboru stranke. od stranke su napravili praktično bivši Centralni komitet i to s demokratijom više nema nikakve veze, budući da su izmjene Statuta odrađene bez ikakve pravne osnove i ad hoc za potrebe određene grupacije iz Predsjedništva stranke. Drugo, ne slažem se sa ujedinjavanjem stranke sa Zubakovim NHI-jem i treće, općenito ideološki smijer koji je stranka preuzela u posljednjih nekoliko dana, nije ideološki smijer koji ja dijelim", kaže Raguž.

Razriješen je i glavni tajnik stranke Josip Merdžo te imenovn novi, Ilija Cvitanović, na prijedlog predsjednika stranke Martina Raguža. Perko Nikić je novi glasnogovornik stranke, a međunarodni sekretar Ante Janković.