Milorad Dodik
0

"Smjena Jovičića je izgon srpskih kadrova"

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas smjenu Radislava Jovičića s funkcije načelnika Službe za operativnu podršku Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), koju je jučer na osnovu "bonskih ovlaštenja“ donio visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, kao "izgon srpskih kadrova iz organa BiH“ te poručio Inzku da ne poštuje tu odluku, jer je donesena nepotrebno i bez procjena.

Kao odovornog za smjenu Jovičića Dodik je prvenstveno optužio prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH Raffija Gregorina, za koga je naveo da "u paničnom strahu priprema priču o nekim ujudurmama oko prisluškivanja".

"Moja poruka Inzku je: 'Za nas je to neprihvatljivo, ne poštujemo tu odluku jer je donesena bespotreno i bez procjena. Nasukani ste, gospodine Inzko. Nije ništa tačno od onoga što je Gregorin i njegova famozna ekipa napisala'“, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Još je dodao i da je Inzko "drugi visoki predstavnik koga uništava OHR-ov ured“, te dodao da su "tako uništili i Miroslava Lajčaka, a sada uništavaju i Inzka“.

On je kazao i da je "Gregorianova ekipa usmjerena prvenstveno protiv Srba i RS-a, jer prvi zamjenik visokog predstavnika veoma lagodno živi u Sarajevu i ništa mu ne fali“.

Navodeći da Jovičića zna lično, premijer RS-a je rekao da ono što on (Jovičić) ima u svojoj biografiji govori da je on jedan od najsposobnijih kadrova te da će vidjeti šta će ovih dana uraditi, ali nije želio kazati na što misli.

Međutim, demantirao je navode nekih novina iz Sarajeva da je Jovičić radio lično za njega, navodeći da je on dobar čovjek, ali da nije bio njegov špijun, niti ih on ima, već samo saradnike s kojima će nastaviti da sarađuje.

"Jovičić će nastaviti da bude čovjek koga ćemo mi poštovati i na adekvatan način mu osigurati egzistenciju. Nije ni visoki predstavnik doživotan, niti je život jedan dan. Život je čudo", rekao je premijer RS-a.

Ocijenio je i da je očigledno "nekome smetalo da Srbin bude na važnom mjestu u SIPA-i, te da je potrebno da sada dođe neko iz AID-a i strukture Miletića i ostalih koji su bliski Gregorianu kako bi se putem opšte policijske države u ovoj zemlji ipak održao privid kako je BiH uspješan projekt međunardone zajednice, a svi vidimo da nije“.

"Za nas je neprihvatljiva ne samo Jovičićeva nego i smjene uopšte, pa čak i ovoga iz Neretvanskog kantona (direktor Policije Hercegovačko-neretvanskog kantona Himzo Đonko), da se na takav način i bez agrumenata smjenjuju ljudi, uz ovakve tvrdnje“, rekao je Dodik i dodao da nigdje u svijetu nema da smijenjeni ljudi ne dožive procesuiranje na sudu i dokazivanje krivice.

"Ja u takvoj državi ne želim da živim“, kategričan je Dodik i dodaje da će se "boriti protiv takve države dokle god ima moći da to radi, kao predsjednik Vlade ili običan čovjek“.

Dodik je rekao da je neprihvatljivo da "neko ko je frustriran 410. obavještajnim centrom bivše Vojske RS-a“, misleći pritom na Gregorina, "smjenjuje ljude samo zato što mu je neko iz Banje Luke, iz njegove famozne grupe, ispričao da je to opasno i da oni, zamislite, prisluškuju međunarodne predstavnice i Gregorina, koji će uskoro da ode iz BiH“.

Za premijera RS-a su to "udarci drogiranih boksera koji udaraju a ne znaju gdje udaraju“.

On kaže da Gregorianu i Inzku "ne smeta to što je svih ovih godina u BiH javna tajna da djeluje AID, koji je zabranjen zakonom“.

Za AID je Dodik ustvrdio da je "prisutan u organima BiH, diplomatsko-konzularnim predstavništvima, te da ima svoju posebnu strukturu, potpuno legalnu“, a, kako kaže, RS je razotkrila i paralelni sistem fukcioniranja SIPA-e.

Naveo je i da je u SIPA-i jasna podijeljenost kadrova po nacionalnoj osnovi, kao i svim organima BiH, a da to međunarodna zajednica ne želi da vidi.

"Žele da gurnu priče kako se moraju provoditi zakoni koje su oni nelegalno donijeli, kao što su zakoni koji se odnose na SIPA-u, Sud i Tužilaštvo BiH. Samo je veliko pitanje kako će to sve djelovati nakon odlaska OHR-a“, rekao je Dodik.

Iznio je i stav da RS ne bi bilo da su njeni predstavnici o ovim nekim stvarima šutjeli.

"Ona bi bila prazna i nama bi bilo dato da čuvamo - ništa. Mislim da je daleko dostojanstvenije, u uslovima kada je ovdje visoki predstavnik, da mu kažemo da ne može tako da radi“, naveo je Dodik.

Pozvao je i na povratak izvornom Dejtonu.

"Vratite RS-u ono što joj pripada i imat ćete mirnu Bosnu“, poručio je Dodik i dodao da pritom ne misli na sukobe i oružje, jer rata u njegovom planu nema i on nije moguć na ovim prostorima zbog prisustva NATO snaga.

Na kraju je iznio i stav da je ovdje bila uspješna vojna misija, a da je "civilna do te mjere pokvarena da najviše vodi ka raspadu ove zemlje“.

Ako se BiH ne održi, ustvrdio je, najveći krivac će biti OHR i međunarodna zajednica što na vrijeme nije otišla odavde.