BiH
16

Smiruju se tenzije u St. Louisu: Nikome nije u interesu da se bh. zajednica odseli

Piše: A. P.
Foto: Fox2Now
Foto: Fox2Now
Iako šokirani ubistvom i napadom na njihove sugrađane, Bosanci i Hercegovci u St. Louisu nisu klonuli duhom, te su svoje snage usmjerili ka stvaranju boljih uslova za budući život u ovom američkom gradu.

Kako nam je kazala Dževada Keranović, istaknuta članica bh. zajednice i glasnogovornica udruženja Ujedinjena bosanska zajednica, spriječeno je raspirivanje mržnje i podizanje tenzija između građana afroameričkog i bh. porijekla.

"Zajednica je, naravno, bila šokirana nakon brutalnog ubistva jednog od naših sugrađana, posebno jer se to ubistvo desilo za vrijeme ružnih dešavanja u susjednom Fergusonu, gdje su se odvijali rasno potaknuti nemiri i protesti zbog suđenja policajcu Wilsonu. Bili smo preplašeni i napeti jer je sve pomalo podsjećalo na 1992. godinu", kazala je Keranović.

Ova djevojka porijeklom iz Sanskog Mosta, koja radi i kao producentica lokalne TV stanice, kaže da je postojala šansa da sve krene krivim tokom i da se stvore nepotrebne tenzije.

"Međutim, zajedničkim naporima naših organizacija, susjednih zajednica voljnih da sarađuju, te policije i gradskih vlasti uspjelo se u smirivanju situacije, tako da mi ove slučajeve posmatramo jednostavno kao kriminal i tako ih tretiramo jer, po svemu sudeći, oni i jesu samo to", istakla je naša sagovornica.

Ipak, FBI je svojom istragom obuhvatio i mogući zločin iz mržnje.

Keranović kaže da je zadovoljna reakcijom policije i gradskih vlasti koje su izuzetno voljne da pomognu i sarađuju sa Bosancima i Hercegovcima.

Bh. zajednica u St. Louisu, gradu u saveznoj državi Missouri, broji više od 70.000 ljudi, a najviše ih je nastanjeno u naselju Bevo Mill, koje nazivaju Mala Bosna (Little Bosnia).

"Naši ljudi su od svog dolaska ojačali St. Louis svojom privredom i izgradnjom, posebno dio grada koji se zove Bevo Mill, tako da ni gradskim vlastima nije u interesu da građani porijeklom iz BiH svoje biznise presele u susjedne oblasti. To bi svakako donijelo gubitke u gradskom budžetu", navodi Keranović.

Ističe da je policija nakon ovih nemilih dešavanja pojačala patrole u naseljima, te povećala broj policajaca koji patroliraju pješke i u označenim i neoznačenim automobilima.

"Također, naša zajednica radi na skupljanju sredstava kojima bismo pružili prostor za otvaranje policijske podstanice u sjedištu Bosanske privredne komore. Tako bi policija stalno bila prisutna u centru ovog područja. Sve u svemu, stvari polako ali sigurno idu nabolje", kazala je Keranović na kraju razgovora za Klix.ba.