Tuzla
0

Smirivanje situacije u poplavljenom području

FENA
U posljednja 24 sata počela se smirivati situacija na poplavljenim područjima Tuzlanskoga kantona i opadati vodostaj rijeke Spreče.

U općini Gračanica vodostaj Spreče manji je za 20 centimetara nego jučer na mjernom mjestu Karanovac.

Pod vodom je oko 70 hektara poljoprivrednih površina. Kako se navodi u izvještaju Kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzlanskog kantona, u općini Doboj Istok, vodostaj rijeke Spreče opada, ali je pod vodom je oko 90 hektara.

Vodostaj na brani jezera Modrac također opada, a smanjena je i količina vode koja ističe kroz otvore na brani.

U općini Srebrenik i dalje je na snazi stanje prirodnih i drugih nepogoda od klizanja tla i slijeganja zemljišta, koje je općinski načelnik proglasio 8. januara.

Mjere na sprečavanju širenja klizišta, koje su poduzele Služba civilne zaštite Srebrenik i druge općinske službe, dale su rezultate pa je klizanje tla zaustavljeno.

U općini Srebrenik prijavljena su tri nova klizišta u naselje Čifluku, gdje je ugrožen jedan stambeni objekat, naselju Behrami, gdje je klizište ugrozilo cestu, te u naselju Brničani, gdje je ugrožen jedan stambeni objekat.

U općini Banovići prijavljena su tri klizišta. Riječ je o klizištima u Mjesnoj zajednici Pribitkovići, a ugrožena je cesta i sportski poligon, zatim u MZ Repnik, te u gradu Banovići, u Ulici 119 muslimanske brigade, gdje je odron ugrozio jedan pomoćni objekat.

U općini Gračanica prijavljena su dva nova klizišta. U toku današnjeg dana predstavnici Općinske službe civilne zaštite Gračanica izaći će na teren i izvršiti procjenu situacije.