Pismo Fikretu Musiću
3

Smijenjeni ministri iz SDA: Radili smo savjesno i u interesu građana

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Kantonalni odbor SDA Sarajevo uputio je otvoreno pismo premijeru Kantona Sarajevo Fikretu Musiću.

U pismu se ističe da trenutna politička kriza, za koju KOSDA Sarajevo smatra da je Musić kroz poziciju premijera KS-a, a u potpunoj partijskoj koordinaciji s predsjedavajućom Skupštine KS-a Mirjanom Malić, proizveo u Kantonu Sarajevo nezakonitim i neprincipijelnim "smjenama" šest ministara iz SDA u Vladi KS-a, predstavlja posebno važan segment ukupne političke krize u BiH koju generira SDP, s mogućim nesagledivo štetnim posljedicama po državu BiH, sve njene narode i građane.

Kako se navodi u pismu, elementi nezakonitosti u postupku nasilnog smjenjivanja, obavljenog na nelegalnoj sjednici Skupštine KS-a od 4. juna, bez sumnje će biti predmet interesovanja i pažnje nadležnih instanci tužilaštva i suda i zasigurno će dobiti svoj konačni i nesporni sudski epilog.

"Vama, međutim, gospodine Musiću, ovim putem želimo izraziti našu zapanjenost ispoljenom dozom vaše krajnje neprincipijelnosti, kakvu sebi, kao premijer Kantona Sarajevo, nipošto niste smjeli dozvoliti. Ta vaša neprincipijelnost sadrži sve odlike neodgovornosti prema građanima i javnosti uopće", saopćeno je iz KOSDA Sarajevo.

Dalje se navodi da je Musić nebrojeno puta i u svim javnim nastupima hvalio rad i cijele Vlade Kantona Sarajevo i ministara iz SDA u njoj, te posebno isticao harmoniju i pozitivnu radnu klimu u njoj, a s druge strane, u hitnu proceduru iznenada stavlja zahtjev za smjenu tih istih "uvaženih, odgovornih, vrijednih i kompetentnih" (njegove javno izrečene riječi) ministara iz SDA i podržava održavanje hitne sjednice Skupštine KS-a.

U pismu je naglašeno da Musić u obrazloženju razloga za smjenu ministara iz SDA u Vladi KS-a iznosi neistinite konstatacije i kvalifikacije prema kojima su ovi ministri "zaustavljali reforme" (policije, obrazovanja, uprave ...), mada je i on, kao i javnost u BiH, potpuno svjestan da su u slučaju policije službenim dopisom upozoreni i od najrelevantnijih međunarodnih subjekata da ste krenuli u potpuno pogrešnom pravcu politizacije policije.

Smatraju da se grubim pokušajem ukidanja vjeronauke u školama pokušalo direktno ugroziti elementarna ljudska prava i slobode građana KS-a i sve evropske standarde dostignute u ovoj oblasti prije Musićevog dolaska na vlast.

"Sa zadovoljstvom konstatiramo da smo radili svoj posao ministara savjesno, odgovorno i u interesu građana Kantona Sarajevo", zaključuje se u pismu koje potpisuju ministri iz reda SDA u Vladi Kantona Sarajevo.