BiH
0

Smijenjen premijer tuzlanskog kantona i pet ministara SDP-a

FENA
Na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona, koja je održana u četvrtak u popodnevnim satima, smijenjen je premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević, kao i pet ministara iz reda SDP-a: Alen Taletović, Dijana Bilanović, Nađa Avdibašić-Vukadinović, Nada Čalić-Pavlović i Sead Hasić, a jedini član Vlade Tuzlanskog kantona iz SDP-a koji nije smijenjen je ministrica finansija Alisa Bijedić.

Inicijativu za smjenu premijera podnijelo je 19 zastupnika većine - SDA, Stranke za BiH, NS RzB, BPS-a, HDZ-a i četiri nezavisna zastupnika.

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Slađan Ilić odbio je da sazove sjednicu hitnog karaktera, dok su zastupnici SDP-a napustili salu, nakon čega je sjednica održana.

Poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona usvojili su Zakon o privremenom finansiranju Tuzlanskog kantona, za koji su iz Kluba SDP-a tvrdili da nije u skladu sa federalnim zakonom o budžetima.

"Ovaj zakon nije samo jednokratan, on će ostati sve do usvajanja budžeta za 2013. godinu", izjavio je predsjednik Komisije za ustavna pitanja Skuštine Tuzlanskog kantona Zoran Jovanović.

Na sjednici, skupštinska većina koja je smjenu ministrice finansija Alise Bijedić predložila za dnevni red sjednice na kraju nije glasala "ZA", nego je SDA odlučila da bude „uzdržana“, zbog povlačenja pitanja vitalnog nacionalnog interesa od dva poslanika SDP-a iz reda hrvatskog naroda.

Ministrica finansija Tuzlanskog kantona Alisa Bijedić nije bila na sjednici, a na kraju višesatne rasprave nije donijeta odluka i o njenoj smjeni.