Izglasano nepovjerenje
0

Smijenjen predsjedavajući Skupštine USK Admir Hadžipašić

FENA
Admir Hadžipašić
Admir Hadžipašić
Predsjedavajući Skupštine USK Admir Hadžipašić nije dobio povjerenje 16 od ukupno 25 poslanika na danas održanoj vanrednoj sjednici Skupštine, a na prijedlog Kluba Bošnjaka o provjeri povjerenja Skupštine za daljnji nastavak obavljanja funkcije predsjedavajućeg.

Sada već bivši predsjedavajući Hadžipašić kazao je novinarima da je ovo rezultat djelovanja nove većinske koalicije SDA, SDP i DNZ, naglasivši da je sve urađeno nezakonito, te da mu nisu poznati ralozi za smjenu.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Esad Bašagić kazao je u izjavi za medije da je Hadžipašić smijenjen zbog u posljednje vrijeme prisutnih blokada u funkcioniranju Vlade i većine kantonalnih ustanova.

Posebno se to odnosi na blokiranje rada Vlade od dva ministra iz A-sda nedolaskom na sjednice, za šta smo utvrdili da je odgovoran upravo Hadžipašić, istakao je Bašagić. Po njegovim riječima, kandidat za novog predsjedavajućeg bit će predložen na prvoj sjednici Kluba Bošnjaka.

S obzirom na to da se tokom rasprave o izglasavanju nepovjerenja, u više navrata tražilo obrazloženje od Kluba Bošnjaka kao predlagača za razlog smjene, a ono nije dato, uslijedila su proizvoljna nagađanja, a ubrzo potom i međusobna vrijeđanja i optuživanja poslanika iz različitih parlamentarnih stranaka.

Vrhunac je bio kada je poslanik Ibrahim Mujić, reagirajući na navode poslanika Muje Beganovića da se Hadžipašić smjenjuje zbog prijevremenog puštanja na slobodu Fikreta Abdića, počeo govoriti o ponovnoj „Autonomiji“, odnosno da će USK biti autonomna regija, kako ne bi pripao Banjoj Luci.

Ovo je izazvalo brojne reakcije poslanika, što dovoljno govori da u Krajini još nije zaživjelo pomirenje dviju u ratu sukobljenih strana.