BiH
19

Smijenjen Mirsad Veladžić, rektor Univerziteta u Bihaću

Piše: M. Ć.
Mirsad Veladžić
Mirsad Veladžić
Na današnjoj redovnoj sjednici Senata, odlukom većine članova, smijenjen je dosadašnji rektor Univerziteta u Bihaću Mirsad Veladžić. Na taj način, nastavili su se, već duže vrijeme prisutni, problemi u radu ovog Univerziteta.

Prijedlog za razrješenje Upravni odbor je usvojio sa 7 glasova, a isti prijedlog danas je uvažio i Senat sa 12 glasova za.

Činu svoje smjene Veladžić nije prisustvovao jer je odmah na početku rada Senata, zajedno sa još nekoliko članova Senata napustio sjednicu. Kao razlog napuštanja sjednice naveo je nepoštivanje akta koji je stigao iz Ministarstva obrazovanja, a prema kojem se status predstavnika studenata u Senatu dovodi u pitanje, javila je RTV USK.

Veladžić, pak, smatra da je priča oko njegove smjene postala aktuelna onog trenutka kada nije ispoštovao odluku Upravnog odbora o povratku osoba koje je po zakonu penzionisao.

Da li je razrješenje rektora Veladžića urađeno po zakonu nije želio komentarisati Adis Muharemović ministar obrazovanja USK. Ipak, on je kazao da će se u narednom periodu sve ispitati, kao i zašto nije uvaženo izjašnjenje Ministarstva o statusu predstavnika studenata koji ima, tvrdi ministar Muharemović, svoju snagu.

U međuvremenu je prorektor za nastavu prof. Isak Karabegović ovlašten da zastupa Univerzitet do izbora v.d. rektora.