BiH
599

Smijenjen Goran Zubac!

Piše: Am. Dž.
Goran Zubac prilikom dolaska na Sud BiH (Foto: Nedim Grabovica)
Goran Zubac prilikom dolaska na Sud BiH (Foto: Nedim Grabovica)
Goran Zubac, dosadašnji direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), razriješen je danas te dužnosti, saznaje Klix.ba.

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u utorak je jednoglasno izglasao prijedlog za smjenu Zubca koji je automatski uputio Vijeću ministara BiH.

Ovaj organ je danas pripremio svu potrebnu dokumentaciju, a nakon održane sjednice jednoglasno je usvojen prijedlog o smjeni Zubca.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nedavno je izjavio da na čelo jedne od najvažnijih policijskih agencija u BiH može doći bilo ko, no da ta osoba mora biti profesionalna.

Nakon razrješenja Gorana Zubca za vršioca dužnosti direktora SIPA-e će privremeno biti imenovan trenutni zamjenik direktora SIPA-e Đuro Knežević.

Knežević se na funkciji zamjenika direktora SIPA-e nalazi od 2014. godine.

"Vijeće ministara Bosne i Hercegovine traži od Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da bez odlaganja pokrene konkursnu proceduru za imenovanje novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu, te listu sa prijedlogom kandidata dostavi ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine na dalje postupanje, kako bi procedura imenovanja novog direktora bila okončana najkasnije u roku od 60 dana", saopšteno je iz Vijeća ministara BiH nakon odluke o smjeni.

Podsjećamo, Goran Zubac, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, odlukom Apelacionog vijeća Suda BiH pravosnažno je osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora, a nakon što je Sud BiH potvrdio prvostepenu presudu kojom je Zubac proglašen krivim zbog krivičnog djela nesavjesnog rada u službi.

On je u prvostepenom postupku proglašen krivim za (ne)postupanje u vezi s nasilnim protestima u Sarajevu 7. februara 2014. godine, kada se oglušio o pozive da angažuje SIPA-inu specijalnu jedinicu i zaštiti zgradu Predsjedništva BiH, odnosno odbio pružiti pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH u kojoj je smješteno više državnih i federalnih institucija, a na kojima je pričinjena imovinska šteta u ukupnom iznosu od 339.522,41 KM.