BiH
0

Smijenjen direktor Željeznica RS-a i prekinut šestodnevni štrajk

FENA
Generalni direktor Željeznica Republike Srpske Ljubo Pašalić smijenjen je danas sa te funkcije. Za vršioca dužnosti imenovan je Petko Stanojević, dosadašnji direktor sekcije za vuču vozova, a donesena je i odluka o predstanku štrajka željezničara.

Nakon što je ispunjen zahtjev za smjenu Pašalića, predstavnici dvaju sindikata Željeznica RS-a potvrdili su da se prekida šestodnevni štrajk.

Samostalni sindikat mašinovođa i Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti Željeznica RS-a postigli su ranije tokom dana dogovor sa dijelom rukovodstva preduzeća o ispunjavanju njihovih drugih zahtjeva zbog kojih su bili u štrajku od 30. septembra.

Predstavnici ovih sindikata, međutim, nisu odustajali od zahtjeva za smjenom generalnog direktora Željeznica RS-a Ljube Pašalića zbog čega su pregovori, koji se od jučer vode, bili nastavljeni u poslijepodnevnim satima uz prisustvo ministra saobraćaja i veza RS-a Nedeljka Čubrilovića.

Sindikalci su potvrdili novinarima da su sa članovima uprave Željeznica dogovorili način ispunjavanja svih zahtjeva željezničara, a posebno primjenu kolektivnog ugovora i cijenu rada od 120 KM.

Insisitirali su na tome da realizaciju dogovora ne može provesti dosadašnji direktor jer su ga smatrali odgovornim za trenutnu situaciju u Željeznicama RS-a.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković ranije je izjavio da njihov zahtjev za smjenu direktora podržava i Nadzorni odbor Željeznica.