BiH
5

Smeće u Mostaru zatrpalo i pješačke prelaze

FENA/Klix.ba
Foto: Željko Miličević
Foto: Željko Miličević
U Mostaru već danima traje problem sa odvozom smeća, te su ulice grada na Neretvi pune otpada.

Današnja fotografija iz Mostara možda i najbolje pokazuje ozbiljnost situacije, budući da je gomila smeća blokirala prilaz pješačkom prelazu na jednoj od ulica. Fotografija je snimljena u naselju Tekija, na južnom ulazu u Mostar. Nadležnima to, međutim, kao da ni to nije dovoljan signal da počnu raditi na rješavanju problema.

Radnici mostarskog Komosa, koji se već osmi dan nalaze u generalnom štrajku, jutros su blokirali ulaz u gradsku deponiju Uborak, a nakon što ih je policija upozorila kako za to nemaju dopuštenje, premjestili su blokadu na ulaz u jamu te deponije za koju tvrde da je u vlasništvu Komosa.

Prema riječima predsjednika sindikata Komosa Emira Džubura, ulaz u jamu blokirat će sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

"Ako određeni misle da će ugasiti ovo preduzeće, grdno se varaju. Ulaz u ovu jamu štitit ćemo do zadnjeg čovjeka", kazao je Džubur u izjavi za Fenu, ustvrdivši kako imaju zakonsko pravo zabraniti ulaz na zemljište koje je, kako je ustvrdio, u vlasništvu Komosa.

Dodao je kako je Grad Mostar 2006. godine "nasilno" oduzeo deponiju Uborak iz preduzeća Komos, a istovremeno nije ispoštovao odluku o formiranju jedinstvenog komunalnog preduzeća u gradu.

"Zbog toga tražimo naknadu za korištenje jame za odlaganje na Uborku", pojasnio je Džubur, te je poručio da će ustrajati u svojim zahtjevima, a to su formiranje jedinstvenog komunalnog preduzeća i povećanje sredstava u gradskom budžetu, koja su smanjena sa osam na četiri miliona maraka.