BiH
0

Smanjuje se broj tražilaca azila iz BiH

SRNA
Broj tražilaca azila iz BiH u zemljama Šengena smanjuje se, ali se ukupan broj azilanata sa zapadnog Balkana povećava, navodi se u posljednjem dvomjesečnom izvještaju o monitoringu sprovođenja vizne liberalizacije od 22. augusta, koju redovno objavljuje Agencija EU za spoljnu granicu Frontex.

Na zasjedanju ministara unutrašnjih poslova Savjeta EU 25. i 26. oktobra bit će održana i rasprava u vezi sa azilantima iz BiH.

U ovom dokumentu se navodi da se u odnosu na 2011. godinu broj azilanata sa zapadnog Balkana smanjuje, a da se ono može pripisati znatnom smanjenju broja tražilaca azila iz Srbije i Makedonije, čiji su građani i dalje na samom vrhu.

"BiH je ocijenjena pozitivno u gotovo svim oblastima koje se odnose na bezbjednost dokumenata, upravljanje granicom, migracije, primanje tražilaca azila u BiH, borbu protiv krijumičara droge i ljudi i suzbijanje pranja novca, dok je ograničen napredak zabilježen u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, te u oblasti osnovnih ljudskih prava, posebno u odnosu na romsku populaciju”, navodi se u ovom izvještaju.

Zaključak izvještaja je da velika većina putnika sa zapadnog Balkana poštuje viznu liberalizaciju, a zemlje sprovode mjere za suzbijanje lažnih azilanata, te da mehanizam za kontrolu vizne liberalizacije funkcioniše efektivno i obezbjeđuje potrebne alate za monitoring kontinuirane implementacije mjerila od strane zemalja zapadnog Balkana i tokova migracije između ovih zemalja i EU.