BiH
0

Smanjivanje pripadnika misije EU u BiH moguće u toku 2007.

FENA
Ministar odbrane BiH Nikola Radovanović izjavio je danas da je moguće postepeno smanjivanje pripadnika Misije EU u BiH u toku 2007. godine, a krajem 2008. da bi se misija mogla privesti kraju.

Bosna i Hercegovina je na dobrom putu i smatramo da je moguće postepeno smanjivanje pripadnika Misije EU u ovoj zemlji u toku 2007. godine, uz procjenu da je vjerovatno druga polovina ili kraj 2008. godine vrijeme kada je moguće tu misiju privesti i kraju, odnosno zaključiti je.

To je ministar odbrane BiH Nikola Radovanović izjavio novinarima nakon što je danas u Sarajevu primio u službenu posjetu ministra odbrane Republike Slovačke Františeka Kašickog, s kojim je, u sklopu njegove posjete vojnicima i jedinicama Republike Slovačke u Misiji Altea, razgovarao o reformi sistema odbrane u BiH i suradnji ministarstava odbrane dviju zemalja.

Radovanović je naglasio da «već duže vrijeme postoji pitanje završetka Misije Altea, odnosno «izlazne strategije», koja je, kazao je, najčešće vezana za standarde koje je potrebno postići da bi se odgovornost za održavanje bezbjednog okruženja u BiH mogla prenijeti domaćim vlastima.

«Procjene ukazuju na to da je kraj 2008. godine mogućnost da se zaista strano vojno prisustvo pod manadatom Vijeća sigurnosti UN-a i završi», dodao je ministar odbrane BiH.

U razgovoru sa slovačkim ministrom odbrane Radovanović je kazao da su slovački vojnici rado viđeni u BiH, a izrazio je zadovoljstvo što participiraju u Misji Altea.

Zajednički je konstatirano da su dvije države i dva ministarstva odbrane zainteresirani za nastavkom suradnje. Naglašeno je da je taj plan za 2007. godinu formalna osnova za nastavak bilateralnih odnosa i da su obje strane otvorene i za njegovo dopunjavanje.

Ministar Radovanović je zahvalio Slovačkoj Republici i njenom ministarstvu odbrane za aktivnu podršku koju su sve vrijeme pružali naporima Bosne i Hercegovien da se priključi programu Partenrstvo za mir.

Ministar Kašicki je izrazio zadovoljstvo što je Republika Slovačka aktivno podržavala na sastanku NATO-a u Rigi da se Bosna i Hercegovina pozove na priključenje u program Partnerstvo za mir.

«Drago mi je što sam na tom sastanku mogao reći da je BiH postigla napredak i što sam izrazio podršku Slovačke da se vaša država uključi u NATO», kazao je Kašicki.