Bošnjački intelektualci
0

'Smanjiti tenzije nastale Prudskim sporazumom'

FENA
Političko-pravni savjet Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) danas je na proširenoj sjednici razmatrao pitanja u vezi sa Sporazumom iz Pruda.

Predsjednik Političko-pravnog savjeta VKBI-a prof. dr. Omer Ibrahimagić istaknuo je kako bi rasprava o tim pitanjima trebala doprinijeti relaksiranju političkih tenzija i klime međusobnog optuživanja i to uglavnom među bošnjačkim političkim predstavnicima, a što je uslijedilo nakon sporazuma trojice lidera političkih stranaka u BiH (SDA, SNSD-a i HDZ-a)

Obraćajući se u uvodnom dijelu skupa, Ibrahimagić je potcrtao važnost opredjeljenja da se rasprava o pitanjima koja su otvorena Prudskim sporazumom vodi unutar državnih institucija Bosne i Hercegovine, u prvom redu Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara BiH, dovodeći to u kontekst nastojanja naše zemlje da nastavi s procesom približavanja Evropskoj uniji.

Kazao je kako tek predstoji odluka PSBiH o pristupanju ustavnim promjenama, uključujući i zakonsko reguliranje pitanja državne imovine, popis stanovništva, državni program povratka izbjeglih i raseljenih osoba, te situiranje Distrikta Brčko BiH u Ustav (Distrikt Brčko još nije ustavna kategorija budući da je uspostavljen arbitražnom odlukom).

Proširenoj sjednici Političko-pravnog savjeta VKBI-a prisustvovao je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, koji je u izjavi za medije datoj uoči ovog skupa ponovio kako Prudski sporazum predstavlja dobar okvir za rješavanje najvažnijih pitanja u BiH.

Tihić smatra kako nakon zastoja reformskog procesa i radikalizacije prilika u BiH, Prudski sporazum otvara mogućnost za rješavanje brojnih pitanja, uz napomenu kako u BiH nema idealnih, te da postoje samo realna rješanja.

Pozivi za prisustvovanje ovoj sjednici, između ostalih, upućeni su dr. Harisu Silajdžiću i dr. Zlatku Lagumdžiji, ali se oni zbog ranije preuzetih obaveza nisu mogli odazvati.

Kako je na početku sjednice kazao predsjednik VKBI-a prof. dr. Nedžad Mulabegović, rasprava u sklopu Političko-pravnog savjeta u funkciji je pripreme tribine koja će o istoj temi biti upriličena krajem januara.