BBC o situaciji u BiH
0

"Smanjenje tenzija u BiH nakon otkazivanja referenduma u RS-u"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Lider bosanskih Srba, Milorad Dodik, otkazao je referendum koji je dovodio u pitanje bh. pravosuđe i prisustvo UN-a koji nadgleda institucije u ovoj zemlji, piše BBC.

Milorad Dodik je rekao visokoj predstavnici Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, Catherine Ashton, da je zadovoljan njenim obećanjima o ponovnom proučavanju bh. pravosuđa. Dodik je optužio bh. pravosuđe za pristrasnost, rekavši da ono ide na štetu Srbima. Kritikovao je i izaslanika UN-a koji ima moć da razriješi dužnosti bh. zvaničnike.

BBC navodi i da je "BiH još uvijek etnički podijeljena", te podsjeća kako je Dejtonskim sporazumom okončan rat koji je trajao od 1992. do 1995. godine.

"Dejtonskim sporazumom su utvrđena dva poluautonomna entiteta, Republika Srpska (u kojoj su većina Srbi), te bošnjačko-hrvatska Federacija BiH", navodi se u tekstu objavljenom na internet-stranici BBC-a.

"Mislim da referendum u ovom trenutku nije potreban", rekao je Dodik novinarima nakon susreta sa Ashtonovom koji se dogodio u Banjoj Luci.

Referendum u RS-u je visoki predstavnik Valentin Inzko ocijenio prijetnjom za Dejtonski sporazum. Na referendumu bi se bosanski Srbi izjasnili da li podržavaju državne institiucije koje se bave procesuiranjem slučajeva ratnih zločina, korupcije i organizovanog kriminala.

Prema pisanju BBC-a Srbi žele zadržati autonomiju, dok međunarodna zajednica i Bošnjaci žele centralizovati institucije i zemlju kako bi se ispunili uvjeti za pridruživanje EU.

"Jasno nam je da je ovo početak dijaloga o bh. pravosuđu. Nedostaci u ovim institucijama moraju biti uklonjeni", rekao je Dodik u razgovoru sa Ashtonovom.

Ashtonova je izjavila da će Evropska kaomisija započeti dijalog o reformi bh. pravosuđa, jer je to "nepohodno kako bi BiH nastavila na putu ka EU".

Dodiku je rekla da očekuje da će on održati riječ i odustati od prijetnje referendumom.