Dodik zaprijetio
0

Smanjenje plaća i suspenzije zaposlenim u Vladi RS

SRNA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Vlada donijela odluku da se zaposlenima u zgradi Vlade koji su u petak, 13. novembra, zakasnili na posao ukine dnevnica i novembarska plata umanji za 10 odsto, a da će oni koji su koristili automobile Vlade RS poslije 22.00 časa u četvrtak uveče bez putnog naloga biti suspendovani sa posla.

Dodik je rekao novinarima da je akcijom testiranja ponašanja zaposlenih u organima uprave, kada je u 08.00 časova zaključana zgrada Vlade, utvrđeno da značajan broj radnika ne dolazi na vrijeme na posao.

On je naveo da će prema jednom broju zaposlenih u organima uprave koji pokazuju permanentno kašnjenje na posao biti pokrenut disciplinski postupak.

„Svi oni koji su koristili automobile Vlade RS poslije 22.00 časa u četvrtak uveče biće suspendovani sa posla i protiv njih će se voditi disciplinski postupak bez obzira o kome je riječ", naveo je Dodik.

On je rekao da će svako onaj ko je taj dan koristio automobil Vlade RS poslije 22.00 časa, mimo garaže Vlade i bez putnog naloga, biti suspendovan, bez obzira o kome se radi.

On je potvrdio da će od Nove godine ministri u Vladi RS imati manju platu za 15 odsto, dok će administracija i javna uprava imati platu manju za 10 odsto.

Dodik je rekao da postoji prijedlog da se od 1. januara do 31. juna za tri odsto smanji plata u policiji i obrazovanju, a da se od 1. jula vrati na sadašnji nivo.

Premijer RS je rekao da će zato biti neophodno donijeti zakon o tim platama, kako bi se osiguralo da te plate od 1. jula iduće godine budu na sadašnjem nivou, ističući da bi RS time načinila uštede koje se očekuju u vezi sa stendbaj aranžmanom MMF-a.

„To bi na određen način pokazalo odnos prema aktivnostima i odgovornostima koje službenici u javnoj upravi imaju u obavljanju svog posla“, istakao je Dodik.