BiH
0

Smanjenje emisije gasova: Mogućnost za razvojne projekte u BiH

FENA
Bosna i Hercegovina kao zemlja u razvoju nema obavezu prema Protokolu iz Kjota da smanjuje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, kao što to imaju razvijene zemlje, ali, budući da se radi o istoj atmosferi, BiH može omogućiti razvijenim zemljama da svoju obavezu realiziraju u našoj zemlji.

Ovo je danas na stručnom skupu "Protokol iz Kjota - mogućnosti za održivi razvoj u BiH" u Sarajevu izjavio predsjednik naučno-stručnog odbora Centra za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj (CETEOR) prof. dr. Aleksandar Knežević.

Stručni skup organizirao je CETEOR u saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a uz učešće predstavnika bh. državnih organa, međunarodnih organizacija i privrede.

Prof. Knežević je pojasnio da razvijene zemlje mogu finansirati korištenje obnovljivih izvora energije, povećanje energetske efikasnosti te sanaciju deponija otpada koje utječu na klimatske promjene.

  • S jedne strane, one tako ispunjavaju svoje obaveze, a s druge doprinose razvoju BiH. Ključno je da naša država uspostavi infrastrukturu da to može funkcionirati, što je osnovni cilj ovog skupa, kazao je on.

Prof. Knežević je dodao da je potrebno odrediti jedno mjesto, "kontaktnu tačku" gdje bi se mogli iznositi ovi projekti. Budući da su entiteti operativniji, ideja je da formalni dio, ta "kontaktna tačka", bude na državnom nivou, a operativni dijelovi na entitetskim nivoima.

Savjetnik u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma Tomislav Lukić kaže da je Protokol iz Kjota dokument koji će BiH morati usvojiti i implementirati.

  • Nažalost, dokumenti ovog tipa ograničavaju ili u budućnosti mogu ograničavati gospodarski razvoj, jer ograničavaju emisiju CO2 i polutanata u atmosferu, a samim tim i energetskih objekata koji su najveći emiteri takvih polutanata, rekao je Lukić.

Takvi dokumenti, ocijenio je Lukić, nisu razvojni, ali itekako daju veliki doprinos ka čistijem i zdravijem okolišu.

  • Znamo i sami kakve su trenutnu klimatske promjene i šta se događa u Evropi te u kojoj mjeri su klimatske promjene izražene i u našoj mikrosredini u zadnjih nekoliko godina, kazao je on, dodajući da će Federalno ministarstvo okoliša i turizma svojim propisima podržati Protokol iz Kojta i njegove elemente u saradnji s drugim ministarstvima koja imaju direktne veze s ovim dokumentom.