BiH
0

Smanjena proizvodnja ArcelorMittala doprinijela umanjenju emisije sumpordioksida u Zenici

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zenička kompanija ArcelorMittal oglasila se službenim saopćenjem kojim obrazlažu problematiku zagađenja zraka u gradu i odgovaraju na pisanje nekih medija u vezi s problemom zagađenja u Zenici. Tražeći da sudjeluju u demokratskom dijalogu kompanija ArcelorMittal navodi da o ovoj ozbiljnoj temi "važno je da su građani korektno obaviješteni o pravim činjenicama u vezi s ovom situacijom".

"Mi ne poslujemo 'nelegalno' bez potrebnih dozvola. To nije tačno. Kompanija ArcelorMittal Zenica je pravovremeno podnijela kompletnu dokumentaciju potrebnu za dobijanje svih dozvola. Pitanje nekih dozvola je odgođeno- ali ne krivicom kompanije ArcelorMittal Zenica. U takvim slučajevima, zakon nam dozvoljava da nastavimo s poslovanjem dok čekamo da nam Ministarstvo izda dozvole", navodi se u saopćenju kompanije AMZ.

Što se tiče nivoa sumpordioksida u Zenici oni ističu da mnogi faktori doprinose zagađenju sa SO2 na lokalnom nivou.

"Emisije iz naše proizvodnje čelika imaju relativno niske vrijednosti SO2. Mnogo bitniji su stari kotlovi, koji se i dalje koriste za gradsko grijanje. Pozivali smo vlasti da naprave alternativni plan za zamjenu ovog starog sistema", to bi moglo da dovede do značajnog smanjenja nivoa sumpordioksida.

Trenutačno, gradu je potrebno da kompanija ArcelorMittal Zenica nastavi sa snabdijevanjem toplotnom energijom. Mi činimo sve što je u našoj moći kako bismo umanjili emisije SO2, trenutačno radi samo jedan kotao, te smo u mogućnosti smanjiti našu redovnu potrošnju uglja na jednu trećinu od uobičajenih količina. Ustvari smo u toku zime zaustavili rad našeg 25 megavatnog turbogeneratora, da bismo smanjili proizvodnju pare za vlastite potrebe, što je dodatno doprinijelo smanjenju emisija SO2 iz našeg pogona.

Također, zbog svoje visine, naši dimnjaci ne mogu imati značajan utjecaj na zagađenje u gradu i okolini tokom zimskog perioda kada ima malo strujanja zraka ili ga uopće nema. Mi se nikako ne možemo smatrati jedinim izvorom SO2 zagađenja - do njega dovode i ložišta u domaćinstvima, automobili i drugi izvori koji nemaju veze s kompanijom ArcelorMittal Zenica- navodi se u ovom saopćenju.

Iz kompanije ističu da trenutno "mnogi drugi gradovi u BiH trenutačno imaju probleme sa zagađenjem, koje je veće od uobičajenog zbog vremenskih uvjeta i geografskog položaja, jer su smješteni u kotlinama, kao što je to slučaj sa Zenicom.

"Također moramo podsjetiti da se čelik u Zenici proizvodi više od 120 godina. Prije nego što je kompanija ArcelorMittal došla ovdje 2004. godine, decenijama gotovo da nije bilo investicija u oblasti zaštite okoliša. Mi planiramo da dostignemo ne samo važeće okolišne norme u BiH već i relevantne standarde Evropske unije i napredovali smo u primjeni tog plana. Do sada je direktno uloženo 90 miliona KM u program zaštite okoliša, a sljedeći projekti su već u toku. Ovo su neke od činjenica i nadamo se da one objašnjavaju okolišnu situaciju i ono što se može uraditi o tom pitanju", saopćeno je danas za javnost iz kompanije ArcelorMittal Zenica.