BiH
0

Smanjena kazna Petru Mitroviću za genocid u Srebrenici

Klix.ba
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Apelaciono vijeće Suda BiH smanjilo je u obnovljenom postupku kaznu Petru Mitroviću sa 28 na 20 godina zatvora za genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine.

Žalba Mitrovićeve odbrane djelimično je uvažena, te je presuda preinačena u pogledu pravne kvalifikacije kojom je Mitrović osuđen za genocid po Krivičnom zakonu bivše Jugoslavije, saopšteno je iz Suda BiH.

Postupak protiv Mitrovića obnovljen je pred Apelacionim vijećem nakon što je Ustavni sud BiH u oktobru prošle godine ukinuo pravosnažnu presudu Suda BiH utvrdivši krešenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Mitrović, nekadašnji pripadnik Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, je 2009. godine osuđen za učešće u strijeljanju oko 1.000 Bošnjaka u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici (općina Bratunac) na 28 godina zatvora.

Međutim, on je 18. novembra 2013. pušten na slobodu, nakon što je Ustavni sud ukinuo tu presudu zbog pogrešne primjene Krivičnog zakona BiH.

Nakon toga je u januaru ove godine održana sjednica Apelacionog vijeća, koje je razmotrilo žalbu Odbrane u pogledu primjene zakona odnosno visine kazne.

Sud BiH treba da donese presudu još petorici nekadašnjih pripadnika specijalne policije iz Šekovića, kojima su također ukinute pravosnažne presude za pomaganje u genocidu zbog pogrešne primjene zakona.