HE Mali Zvornik
5

Smanjen protok Drine, nema opasnosti od poplava

SRNA
HE Mali Zvornik (Foto: SRNA)
HE Mali Zvornik (Foto: SRNA)
Protok Drine na Hidroelektrani Mali Zvornik, koji trenutno iznosi 1.535 metara kubnih vode u sekundi, smanjen je u odnosu na juče, pa području zvorničke opštine trenutno ne prijeti opasnost od poplava.

U Civilnoj zaštiti Zvornik Srni je rečeno da opasnost od izlivanja Drine iz korita nastaje tek kada protok vode na Hidroelektrani Mali Zvornik bude narastao na 1.800 metara kubnih vode u sekindi, dok je kritična granica na 2.000 metara kubnih.

U opštinskoj Civilnoj zaštiti je rečeno da je protok Drine na Hidroelektrani Mali Zvornik do 8.00 sati iznosio 1.800 metara kubnih u sekundi, ali je od 9.00 sati smanjen na 1.535 metara kubnih. 

Protok Drine na ovoj hidroelektrani narednih sati ostaće na ovom nivou, ali se očekuje u toku dana da ponovo poraste na 1.800 metara kubih u sekundi. 

Drina na Hidroelektrani Bajina Bašta trenutno protiče na nivou od oko 1.700 metara kubnih u sekundi, dok će dalji vodostaj zavisiti od mogućih padavina. 

U opštinskoj Civilnoj zaštiti Zvornik prate situaciju na terenu i  predzimaju sve mjere i aktivnosti ukoliko se eventualno Drina izlije iz korita na području opštine.