BiH
0

Smanjen intenzitet požara u istočnoj Hercegovini

SRNA
Niža temperatura smanjila je intenzitet požara na području općina istočne Hercegovine, gdje je situacija danas stabilnija, potvrđeno je Srni u Regionalnom centru Civilne zaštite Trebinje.

Najteža situacija je na području Istočnog Mostara, gdje se vatra širi sa planine Velež i gdje gori visoka šuma.

Načelnik Regionalnog centra Civilne zaštite Radoslav Prelo potvrdio je Srni da je sinoć trebalo da na ovom lokalitetu dejstvuju dva helikoptera Oružanih snaga BiH, ali se jedan vratio zbog kvara, dok drugi nije mogao da gasi vatu zbog vjetra, pa je djelovao po požarištima u Nevesinju.

Prelo je rekao da se danas očekuje dolazak turskog helikoptera na požarište u Istočnom Mostaru.

Situacija u Nevesinju je mnogo bolja, jer je temperatura niža, ali je i dalje aktivan požar u rejonu Donja Bijenja, koji se kontroliše, dok na području Gacka već danima gori na nepristupačnom terenu planine Bjelasnice.

U Bileći pripadnici Civilne zaštite i mještani prate situaciju na požarištu u rejonu Baljci, gdje je vatra prešla sa teritorije Crne Gore, dok su ostali požari u ovoj općini pod kontrolom.

Aktivni su požari u ljubinjskoj općini na području Bjelošev Do - Žabice i Vlahovići, ali ne ugrožavaju naseljena mjesta i pod kontrolom su.

U Trebinju je ugašen požar na Trebinjskim brdima u rejonu Zagora, a požarište Drijenjeni - Žakovo u Popovom polju, gdje je dejstvovao helikopter Oružanih snaga BiH, znatno je mirnije.