BiH
74

Smajlović: Tražimo da naša djeca uče isključivo bosanski jezik

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Roditelji bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši svako jutro od 11. juna 2013. godine okupljaju se ispred škole tražeći svoja prava, dok 137-oro djece od prvog do devetog razreda od početka tekuće školske godine ne pohađa nastavu.

Jedan od roditelja djece bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca Nedžad Smajlović kazao je Agenciji Fena da su roditelji prošlu srijedu razgovarali s ministrom prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) Goranom Mutabdžijom koji im je ponudio da umjesto "srpskog, djeca uče maternji jezik".

"Naravno da nismo pristali na ovu ponudu. Tražimo isključivo bosanski, a ne maternji jezik. To je minimum naših zahtjeva", dodao je.

Ističe da roditelji ne odustaju i od ostalih zahtjeva, kao što je uvođenje pet predmeta iz nacionalne grupe predmeta, poboljšanje sanitarnih uvjeta te zapošljavanje tehničkog osoblja bošnjačke nacionalnosti, ali su spremni da te probleme rješavaju dok djeca pohađaju školu.

Smajlović ja najavio da će sutra biti održan sastanak između Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a i predsjednika RS-a Milorada Dodika i premijerke RS-a Željke Cvijanović te da se roditelji nadaju da će biti postignut dogovor.

"Prošlu srijedu smo ponovo uputili poziv predsjedniku Dodiku i premijerki Cvijanović, ali nam još niko nije odgovorio ni usmeno ni pismeno. Jednostavno nas ignorišu", potcrtao je.

U svom pozivu roditelji iz Vrbanjaca navode da već više od dvije godine traže ostvarivanje svojih prava te da nisu uspjeli pronaći rješenje za ovaj problem, iako su imali obećanje prethodnog ministra prosvjete Antona Kasipovića i iako su obavili nekoliko razgovora s aktuelnim ministrom Goranom Mutabdžijom.

Što se tiče djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja, oni i dalje pohađaju sate instruktivne nastave.

"Roditelji su zadovoljni trenutnom situacijom. Ali želimo da se naš problem riješi te da se djeca što prije vrate u školske klupe i postanu dio obrazovanog sistema BiH", ponovio je Feni predsjednik Savjeta roditelja iz Konjević-Polja Muhamed Ahmetović.

Nastava je organizirana u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice, a djeci instrukcije daje 16 nastavnika iz Sarajeva.

Ahmetović navodi da bi se sati instruktivne nastave trebali održavati do kraja maja, nakon čega će djeca doći u Sarajevo da polažu predmete.

Bošnjačka djeca iz Konjević-Polja nisu pohađala nastavu u prvom polugodištu, a njihovi roditelji zahtijevaju od nadležnih institucija u Republici Srpskoj da djeci osiguraju nastavu na bosanskom jeziku i uvođenje nacionalne grupe predmeta.

Roditelji su svoja prava tražili i u Sarajevu, gdje su podigli šatorsko naselje ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR).

Nakon gotovo četiri mjeseca borbe, odlučili su 31. januara sklopiti šatore i vratiti se kući, poručivši da uklanjanje šatora ne znači kraj borbe za nastavu na maternjem jeziku za njihovu djecu.