Antikorupcijski plan u Zenici
1

Smajlović: Ne možemo promijeniti svijet, ali možemo sebe

Klix.ba
Projekt liječenja i prevencije korupcije u općinskoj upravi i Antikorupcijski strateški plan za liječenje i sprečavanje korupcije u radu lokalne uprave Zenica za period 2013.-2016. godine, predstavljen je danas u Zenici.

Predstavljanju plana prisustvovao je i načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović, koji smatra da je ovo veoma važan projekt za Zenicu i njene građane te je iskazao veliko zadovoljstvo što je Općina Zenica prva u Bosni i Hercegovini koja je prošla ovu aplikaciju.

"Mi nemamo mogućnosti da mijenjamo svijet, ali imamo mogućnosti da mijenjamo sebe. Mora se razlučiti šta je uspjeh čovjeka, a šta korištenje njegovih resursa. Ukoliko građani shvate da imamo iste ciljeve kao i oni, bit će nam lako da riješimo i sprovedemo ovu strategiju kako je i planirano. Meni je drago što smo prva općina u Bosni i Hercegovini koja je prošla ovu aplikaciju. Ovim planom ćemo sigurno doprinijeti boljem stanju u našoj lokalnoj zajednici", kazao je Smajlović.

Smajlović je Antikorupcijski plan predstavio na Regionalnoj konferenciji koja je bila održana od 17. do 19. decembra 2012. godine, zajedno sa predstavnicima iz Hrvatske, Srbije i Albanije.

Strateški plan je izrađen u okviru projekta "Gradovi bez korupcije - gradovi s budućnošću", koji je dio regionalnog programa koji podržavaju Svjetska banka i Vlada Austrije, a implementira Institut Svjetske banke i Fondacija partneri za lokalni razvoj (FPDL). Cilj samog projekta jeste suzbijanje i prevencija korupcije u lokalnim upravama te jačanje integriteta i organizacije i povjerenja građana u javno upravljanje.

Strateški ciljevi jesu povećati transparentnost, odgovornost i efikasnost u radu i aktivnostima lokalne uprave Zenica, razviti mehanizme koji sprečavaju mogućnost zloupotrebe položaja za vlastitu korist, smanjiti diskreciono pravo i osigurati jednak tretman svih strana u procesu donošenja odluka, uspostaviti moderan i funkcionalan sistem za upravljanje ljudskim resursima, poboljšati sistem upravljanja i raspolaganja javnom imovinom te povećati transparentnost i efikasnost procesa javnih nabavki.

Oko 20 aktivnosti, koje su najosjetljivije na korupciju, svrstano je u šest oblasti za koje su imenovane radne grupe koje će imati za cilj sagledavanje rezultata opće dijagnoze prema oblasti za koju su formirane, identifikaciju i analizu uzorka osjetljivosti na korupciju te izradu rješenja za otklanjanje i prevenciju uzorka osjetljivosti u fokusnoj oblasti.

Vijeće Općine Zenica je na sjednici koja je održana 14. februara 2013. godine usvojilo zakon prevencije korupcije za period od 2013. do 2016. godine, a strateški plan predstavlja dokument, koji je rezultat učešća na regionalnom projektu gdje je Bosnu i Hercegovinu predstavljala Općina Zenica.

U pravljenju ovog projekta učestvovale su 63 osobe kojima su danas u velikoj sali Općine Zenica uručeni certifikati, a prema Smajlovićevim riječima, sada je na građanima da zajedno postignu cilj.

Građani Općine Zenica korupciju će moći prijaviti preko internet stranice Općine Zenica, telefonom ili prijavom na info pultu u zgradi Općine Zenica.