MUP RS-a
0

Službu predsjednika RS oštetili za 2,5 miliona KM

FENA
Pripadnici Jedinice za posebne istrage Uprave kriminalističke policije MUP-a RS-a su 13. novembra Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci podnijeli izvještaj protiv dvije osobe, a u vezi s rekonstrukcijom i adaptacijom palače predsjednika RS-a u Banjoj Luci, prilikom čega je Službi predsjednika pričinjena šteta oko 2.500.000,00 KM.

Prijavljeni, čija imena nije saopćio MUP RS-a, sumnjiče se da su počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, a u vezi s rekonstrukcijom i adaptacijom Palače predsjednika RS-a.

Istraga je provedena na osnovu revizorskog izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a, saopćeno je iz MUP-a RS-a.

Prema nezvaničnim saznanjima krivična prijava podnesena je protiv Mirka Stojića, bivšeg generalnog sekretara predsjednika RS-a, te protiv direktora beogradskog "Eumaksa" Milana Ćirića.

Stojić se tereti da je prilikom rekonstrukcije i adaptacije Palače predsjednika RS-a zloupotrijebio službeni položaj i beogradskom preduzeću "Eumaks" omogućio da nezakonito stekne imovinsku koristi od 2.542.266 maraka, a Ćirić zato što je pomogao Stojiću u izvršenju ovog krivičnog djela.

Nezvanično, u krivičnoj prijavi se navodi da je Mirko Stojić, poslije dogovora s Milanom Ćirićem, od 11. maja 2007. do 31. januara 2008. iskoristio službeni položaj i suprotno odredbama strogo povjerljivog ugovora i odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka, dozvolio "Eumaksu" da kao podizvođače angažuje više preduzeća iz RS-a i FBiH, čime je tom preduzeću smanjio troškove i omogućio sticanje ekstradobiti.

Radi podsjećanja, glavni revizor RS-a Boško Čeko ukazao je već ranije na rasipništvo prilikom adaptacije zgrade u kojoj je sjedište predsjednika RS-a u Banjoj Luci.

Revizor je utvrdio nepravilnosti u radu kabineta predsjednika, odnosno da su milioni maraka nepravilno utrošeni za obnovu zgrade predsjednika i rad Fondacije "Dr. Milan Jelić“.

Sama adaptacija predsjedničkih dvora u Banjoj Luci koštala je čak 11 miliona maraka.

Bivše sjedište SDK-a preuređeno je u predsjedničku palaču, a radovi su počeli prošle godine, za života bivšeg predsjednika Milana Jelića.

Glavna služba za reviziju utvrdila je nepravilnosti u svim sektorima- izvršenju budžeta, rekonstrukciji zgrade i radu fondacije za stipendiranje studenata "Dr. Milan Jelić".

Kao jedan od osumnjičenih za neregularnosti naveden je kasnije generalni sekretar Službe predsjednika RS-a Mile Stojić, koji je i smijenjen s te funkcije.

Čeko je u izvještaju naveo i ugovor o zakupu na ime Mile Stojića za njegove stanarine koje su sklapane mjesečno na iznos od 2.500 hiljade maraka, dok zakon kaže da za državne službenike ugovor o zakupu sklapa se na iznos do 600 maraka, a ostalo treba da snosi pojedinac.