Rasipništvo institucija BiH
0

Službeno vozilo za prevoz kući

Piše: A. Karadža
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Izvještaj Ureda za reviziju Institucija BiH za Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice za proteklu godinu pokazao je niz nepravilnosti u njegovom poslovanju. Kao i većina drugih političara i državnih službenika, uposlenici ministarstva najviše novca trošili su na mobitele i službena vozila.

U protekloj godini u ovom ministarstvu za mobilne telefone izdvojeno je 32.628 KM, a internim pravilnikom nije regulisano sankcionisanje prekoračenja iznad dozvoljene granice odobrenih sredstava.

Naprotiv, prekoračena sredstva nisu naplaćena od zaposlenih u ministarstvu kod kojih su utvrđena prekoračenja, nego je odlukom od 5. januara 2009. godine retroaktivno odobreno prekoračenje troškova mobilnih telefona za 2008. godinu.

Osim što vole razgovarati na službene mobitele, zaposlenici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice uživaju i u korištenju službenih vozila.

Tako su ukupni izdaci za službena vozila ministarstva iznosili 210.831 KM, a samo za gorivo potrošeno je 124.505 KM. Kako stoji u izvještaju Ureda za reviziju, sistem internih kontrola nije organizovan na način da osigura namjensku i racionalnu upotrebu vozila.

Najzanimljiviji dio revizorskog izvještaja svakako predstavlja slučaj zamjenika ministra Slavka Marina koji je istovremeno koristio službeno vozilo za putovanja i naknadu za odvojeni život i smještaj u Sarajevu.

"Utvrdili smo kako vozilo koje je namijenjeno za potrebe zamjenika ministra ima svakodnevne relacije kretanja Novi Travnik - Sarajevo (odnosno mjesto prebivališta zamjenika ministra i vozača). S obzirom da zamjenik ministra ostvaruje pravo na naknadu za odvojeni život i smještaj i da su za čitavu godinu isplaćene ove naknade, smatramo da se ovdje radi o nenamjenskoj upotrebi vozila, odnosno neopravdanoj isplati naknade za odvojeni život i naknade za smještaj, jer nisu postojali uslovi koji podrazumijevaju odvojenost od porodice“, stoji u revizorskom izvještaju.

Na pitanje da li je navedeni izvještaj objektivan, zamjenik ministra Slavko Marin je odgovorio da izvještaji mogu biti objektivni, ali da smatra da je to u ovom slučaju presnažno navedeno.

"Ja sam prijavljen u Sarajevu i to je regulisano ugovorom. Nisam do kraja provjeravao na koji način je to vođeno. Nalozi mogu biti greška vozača ili nešto drugo. To nije tačno u činjeničnom stanju, ali ja nisam provjeravao naloge“, rekao je Marin.

On je još dodao da je korisnik tih usluga i da u tome ne vidi ništa sporno. Osim navoda koji se tiču zamjenika ministra, zanimljivo je da su i drugi zaposlenici koristili službena vozila istovremeno primajući naknadu za prevoz.