BiH
0

Službeno počela obnova Doma mladih Skenderija

NINA
Obnova Doma mladih centra Skenderija u Sarajevu službeno je počela u petak, a vrijednost cjelokupnog projekta obnove procijenjena je na oko osam miloiona maraka.

Prva faza obnove bi se trebala završiti do Nove godine, a inicijalna sredstva u iznosu od 800 hiljada maraka osigurala je Vlada Sarajevskog kantona.

Prema riječima premijera SK-a Denisa Zvizdića, prioritet je uvijek bila provedba projekata koji za svoj cilj imaju omogućavanje kvalitetnog društvenog života mladih ljudi.

Zvizdić je istaknuo da bi sve omladinske organizacije, međunarodne institucije, nevladine organizacije te svi drugi subjekti unutar zemlje, a prije svega Vlada Federacije, trebali zajednički osigurati sredstva koja nedostaju da bi se iduće godine završila kompletna obnova Doma mladih.

Kantonalna Vlada je zajedno s centrom Skenderija osigurala oko miliona i pol maraka za završetak plesne dvorane. Projektantska vrijednost građevinsko-zanatskih radova procijenjena je na oko četiri i pol miliona maraka, a unutrašnjeg opremanja na milion i pol maraka.

"Neopravdanih deset godina nam je trebalo da shvatimo kako je potrebno da krenemo u sanaciju ovog izuzetno značajnog objekta. Obećavam da ćemo se iskupiti mladim ljudima", kazao je kantonalni ministar privrede Abid Šarić.

Itlijanska vlada će preko UNESCO-a donirati milion maraka kojim će biti rekonstruiran jedan dio Doma mladih. U decembru će predstavnici regije Toscana iz Italije potpisati ugovor s Vladom SK-a o isporuci ovih sredstava.

Također, najavljeno je da bi u prostoru Doma mladih uskoro trebala biti izložena najznačajnija djela muzeja Ars Aevi.