BiH
0

Službenici UIO oduzeli roba u vrijednosti višoj od 50 hiljada KM

FENA
Zgrada UIO-a
Zgrada UIO-a
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) su na više mjesta u zemlji oduzeli veći broj najnovijih mobilnih telefona i raznu tekstilnu robu, ilegalno uvezenih u Bosni i Hercegovinu, čija vrijednost se procjenjuje na više od 50. 000 maraka, saopšteno je danas iz UIO BiH.

U saopštenju se navodi da je oduzeta roba pronađena prilikom kontrole u maloprodajnim objektima na području Živinica, Tuzle, te tržnice Arizona, na području Brčko Distrikta.

„Radilo se o većem broju mobilnih telefona stavljenih u promet bez bilo kakve ulazne dokumentacije. Za oduzetu robu se osnovano sumnja da je unesena preko carinske linije bez provedenog carinskog postupka, te za nju nisu plaćene uvozne dažbine, odnosno carina i PDV“, precizira se u saopštenju.

Razna roba tekstilnog porijekla, koja je na nezakonit način ušla u BiH, pronađena je prilikom provjere poslovanja određenih objekata u Rodoču u Mostaru.

Iz UIO BiH je saopšteno da je, u skladu sa zakonom, pronađena roba privremeno oduzeta, a da će protiv odgovornih osoba kod nadležnog suda biti podnesen zahtjev za pokretaje prekršajnog postupka.

Iz UIO su pozvali sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a.