Pokušaj ilegalnog uvoza u BiH
0

Službenici UIO oduzeli kinesku robu vrijednu 135.000 KM

Sarajevo-x.com
Sužbenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH na terminalu carinske ispostave Tuzla privremeno su oduzeli razne proizvode sa porijeklom iz Kine, koji su se na nezakonit način pokušali uvesti u Bosnu i Hercegovinu. Vrijednost oduzete robe iznosi 135.000 KM.

Na terminalu carinske ispostave Tuzla ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje u Regionalnom centru Tuzla izvršila su detaljan pregled kontejnerske pošiljke za uvozno carinjenje koju je prijavio obveznik 3M PACIFIK iz Brčko Distrikta.

Pregledom je utvrđeno da količina robe u kontejneru ne odgovara količini prijavljenoj na fakturi. Tom prilikom je pronađeno 400.000 ukrasnih folija za cvijeće, koje nisu bile prijavljene za carinjenje te su privremeno oduzete.

Roba koja se na nezakonit način pokušala uvesti u BiH je privremeno oduzeta, a protiv uvoznika je pred nadležnim sudom pokrenut odgovarajući postupak u skladu sa zakonskom legislativom.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, pozivali su sve građane, kao i sve poreske obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreskim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju.

Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.