Optužnica protiv devetorke
0

Službenici Općine Živinice zloupotrijebili položaj i ovlaštenja

FENA
Živinice
Živinice
Općinski sud Živinice potvrdio je optužnicu koju je podiglo Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona protiv Safeta Vejzovića, Mehmeda Vrtagića, Envera Mešića, Izeta Hadžića, Hamdije Numanovića, Mirzeta Šehića, Enesa Glavinića, Salke Nišića i Ruzmire Brkić zbog postojanja osnovane sumnje da su kao službenici Općine Živinice počinili krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja - iz člana 383. stav 1 Krivičnog zakona FBiH.

U optužnici je navedeno da postoji osnovana sumnja da su optuženi kao članovi Komisije za davanje stručne ocjene u postupku izdavanja urbanističke saglasnosti za gradnju objekta “d.o.o Malagić” Živinice ili obavljajući druge funkcije u općinskim organima, iskoristili svoj službeni položaj tako što su dali pozitivnu stručnu ocjenu da se investitoru može izdati urbanistička saglasnost za izgradnju poslovnog objekta.

Također su izdali Rješenje o urbanističkoj saglasnosti i dali odobrenje za gradnju i pozitivno mišljenje o tehničkoj ispravnosti objekta, iako su znali da širina zaštitnog cestovnog pojasa za ovu vrstu objekta uz magistralnu cestu mora iznositi najmanje 20 metara ili minimalno 25 metara od spoljne ivice kolovoza u skladu sa Zakonom o cestama FBiH.

U optužnici se također navodi da investitoru nisu naložili pribavljanje saglasnosti Federalne direkcije za ceste.

Širina zaštitnog cestovnog pojasa ispred predmetne parcele iznosila je pet metara.