BiH
45

Službenice SIPA-e na 51. konferenciji žena policajaca u Durbanu

Klix.ba
Policijske službenice Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), aktivne članice Udruženja Mreža žena policajaca, u organizaciji ICITAP-a, učestvovale su na petodnevnoj konferenciji pod nazivom "Globalno osnaživanje žena u policiji “, koja je održana u periodu od 21. do 26. septembra. u Durbanu, u Južnoafričkoj Republici.

Konferenciji je prisustvovala i predstavnica MUP-a Livanjskog kantona, također aktivna članica Udruženja Mreža žena policajaca u BiH.

Navedena konferencija je 51. konferencija Međunarodnog udruženja žena policajaca (IAWP), a održana je povodom 100. godišnjice policije Južnoafičke Republike.

U okviru predavanja koja su održana tokom trajanja konferencije, obuhvaćene su različite teme iz oblasti cyber kriminala, dječije pornografije, finansijskog kriminala, trgovine ljudima, terorizma, nasilja u porodici i dr., sa osvrtom na osnaživanje žena u policiji na globalnom nivou.

Ciljevi Međunarodnog udruženja žena policajaca istovjetni su ciljevima i misiji Udruženja Mreža žena policajaca u BiH, a odnose se na promociju rodne ravnopravnosti i demokratskih principa u radu policije.

Konferencija je bila izuzetna prilika da se policijske službenice iz cijelog svijeta upoznaju, te razmijene i prošire svoja iskustva, znanja i profesionalne vještine.

Policijske službenice SIPA-e i u narednom periodu aktivno će učestvovati u radu Udruženja na nivou BiH i šire, a sve s ciljem proširenja članstva, te generalno poboljšanja integriteta i statusa policijskih službenica u agencijama za provođenje zakona, saopćeno je iz SIPA-e.