BiH
125

Služba za poslove sa strancima: Abu Hamza i dalje predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost BiH

Klix.ba
Služba za poslove sa strancima saopćila je kako Sirijac Imad el-Husin, poznatiji kao Abu Hamza, i dalje predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine.

"I.A.H i dalje predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost BiH i kako mu je izrečena mjera protjerivanja, Služba će nastaviti aktivnosti na iznalaženju bezbjedne treće zemlje koja bi prihvatila navedenog stranca s ciljem stvaranja uslova za njegovo udaljenje iz BiH", stoji u saopćenju Službe za poslove sa strancima.

Abu Hamza je pušten iz Imigracionog centra Službe za poslove sa strancima, obzirom da su se izmjenile okolnosti koje se odnose na maksimalnu dužinu trajanja detencije stranca u imigracionom centru u skladu sa novim Zakonom o strancima, kao i na osnovu informacija i procjena nadležnih bezbjedonosnih agencija BiH.

Navedenom licu je ukinuto rješenje kojim je stavljen pod nadzor smještanjem u imigracioni centar, te mu je određena blaža mjera nadzora ograničenjem kretanja na područje Kantona Sarajevo uz obavezu javljanja Službi za poslove sa strancima i nadležnim policijskim organima do napuštanja BiH.

Predmetno lice se nalazilo pod nadzorom u imigracionom centru od 2008 godine jer predstavlja prijetnu po nacionalnu bezbjednost BiH, te mu je izrečena mjera protjerivanja sa teritorije BiH sa zabranom ulaska u trajanju od pet godina. Zbog opasnosti da bi mu u njegovoj matičnoj zemlji bila ugrožena ljudska prava, do danas se nisu stvarili uslovi za udaljenje predmetnog lica iz BiH. Odredbama novog Zakona o strancima propisano je da mjera nadzora smještanjem u Imigracioni centar ne može biti duža od 18 mjeseci u kontinuitetu.

U slučaju da strani državljanin ne poštuje obaveze iz rješenja o blažoj mjeri nadzora ili preduzme aktivnosti koje su u suprotnosti sa Zakonom, može mu se ponovo izreći mjera nadzora smještanjem u Imigracioni centar.